banca_ghiseeAproximativ 40% din băncile locale şi-au majorat cota de piaţă anul trecut şi au reuşit să urce una, două sau chiar cinci poziţii în clasament, dar numai trei jucători – Banca Transilvania, Raiffeisen şi Citi – au ieşit în evidenţă şi au reuşit să câştige o cotă de piaţă mai mare de o jumătate de punct procentual, potrivit calculelor efectuate de Ziarul Financiar pe baza datelor din raportul anual al BNR.

Clasamentul primelor zece bănci locale, care deţin aproape 80% din activele totale, nu a consemnat intrări sau ieşiri, singurele mişcări semnificative din zona jucătorilor de talie mare fiind avansul Raiffeisen de pe locul şase pe patru şi creşterea cotei de piaţă a Băncii Transilvania cu aproape un punct procentual. Cota de piaţă a Raiffeisen a crescut cu 0,6%, un avans similar fiind înregistrat şi de sucursala locală a americanilor de la Citi.

BCR şi BRD şi-au păstrat primele două poziţii din sistem, cu 16% şi respectiv 12% din activele bancare. BCR are încă o cotă de piaţă confortabilă, dar locul al doilea al francezilor de la BRD SocGen este ameninţat de Banca Transilvania, care se pregăteşte cu fosta subsidiară a austriecilor de la Volksbank, preluată recent de banca de la Cluj. Volksbank avea la finalul anului trecut o cotă de 3,4%. Banca Transilvania avea 9,8% cotă de piaţă.

Dintre băncile mari, au pierdut cotă de piaţă anul trecut BCR, BRD, Volksbank şi Bancpost, dar toate şi-au păstrat locurile în clasament. UniCredit şi CEC şi-au majorat uşor cota de piaţă, dar au pierdut câte o poziţie în clasament. ING Bank şi Alpha şi-au majorat cota de piaţă, dar au rămas pe aceleaşi poziţii, respectiv şapte şi opt.

Citiţi materialul complet în Ziarul Finanicar