În cadrul dezbaterii profesionale EuroUrbanism din luna noiembrie tema discuției a fost „Internet of Things (IoT) pentru case și clădiri inteligente”. Rafael Mărculescu, Președintele Asociației KNX, a deschis discuția oferind câteva detalii despre ceea ce înseamnă KNX: „KNX este cel mai popular standard de automatizări de clădiri. Este un standard european și internațional pentru că este o soluție „open”, o soluție pentru care nu trebuie să plătești pentru a o folosi. Pe lângă faptul că este o soluție de clădire evoluată, cu mai multe medii de transmisie, pe cablu, pe radio sau internet, este standardizată și permite transmiterea securizată a informațiilor.”.

Președintele Asociației KNX România a mărturisit pe parcursul dezbaterii că sistemele care au automatizări individuale (exemplu: centrala termică cu termostat) trebuie să fie interconectate și să funcționeze într-un mod organizat. Totodată, invitatul nostru a adăugat faptul că automatizările, printr-un sistem de  inteligență artificială sunt o soluție foarte bună pentru eficientizare: „Automatizările își au rolul de a eficientiza funcționarea consumului.”.

Privind care sunt cerințele actuale pentru o clădire, Rafael Marculescu a punctat: „Cerințele actuale pentru o clădire merg către acest deziderat NZEB. Ce este acest NZEB? O clădire trebuie să fie eficientă din punct de vedere energetic. În baza autorizației de construire emise începând cu 31 decembrie 2020, clădirile noi vor fi cădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero”.

Invitatul a concluzionat intervenția sa cu o statistică privind automatizarea clădirilor, la nivel european: „La nivel european, automatizările pentru clădiri, în special pentru cele noi, au o răspândire foarte mare, în proporție de circa 75%.”.

Dezbaterea video „Internet of Things (IoT) pentru case și clădiri inteligente” face parte din programul de comunicare și interacțiuni directe EuroUrbanism, dezvoltat de  Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și Alumil, în calitate de parteneri.

Oameni și Companii-OSC  oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități de afaceri sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea  aici. O listă de comunități, aici.