Marii jucători industriali nu trebuie să aştepte doar soluţii din partea statului pentru a rezolva problema preţului mare al energiei, ci este nevoie de investiţii planificate pentru a depăşi acest obstacol şi a deveni sustenabili, a afirmat Radu Timiş, proprietarul grupului Cris-Tim.

„În ceea ce priveşte ce se întâmplă astăzi cu preţul energiei, nu putem aştepta, ca jucători mari sau mijlocii din industria alimentară, soluţii numai din partea statului. Ce facem noi, compania noastră: avem deja două staţii de biogaz, o staţie de biomasă de câte un MW fiecare şi acum instalăm 5 MW solari, deci noi ne-am rezolvat problema cu energia, suntem sustenabili”, a spus Timiş, prezent la deschiderea expoziţiilor Bucharest Food Expo & Carnexpo.

El a arătat că, pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie investiţii în digitalizare, în informatizare. „Dar trebuia să ne trezim acum câţiva ani, să investim în lucrurile astea. Se vorbeşte de o criză alimentară de 4-5 ani. Câţi anticipează ce se va întâmpla? Într-adevăr sunt probleme pe tot fluxul. Îngrăşământul chimic s-a scumpit de 2-3 ori şi trebuie să utilizăm mai mult, pentru că pământurile sunt sărăcite. Dacă nu găsim o soluţie de a folosi un îngrăşământ natural şi altceva, sigur că ne paşte foametea”, a mai spus reprezentantul companiei.

Potrivit lui Timiş, fermele Cris-Tim nu vor mai folosi deloc îngrăşământ chimic de anul viitor, iar anul acesta doar în proporţie de 20%. „Costurile scad şi chiar în această secetă mare noi am avut producţie dublă de cereale decât cu un an înainte. Adică soluţii sunt”, a subliniat el. AGERPRES