Valoarea de piaţă a companiei TeraPlast a crescut de 4 ori în 15 ani, iar dacă sunt luate în considerare şi dividendele plătite acţionarilor creşterea este de 4,5 ori, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare dedicată aniversării a 15 ani de la listarea TeraPlast pe Piaţa Reglementată a bursei locale.
„TeraPlast, astăzi unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcţii din România, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti acum 15 ani. În 15 ani istoria TeraPlast din punct de vedere al Bursei este o măsură a performanţei noastre. Cred că valoarea voastră de piaţă a crescut de 4 ori în intervalul acesta. Dacă adăugăm şi dividendele pe care le-aţi plătit acţionarilor, o creştere de 4,5 ori, o performanţă semnificativă. Începând cu anul 2020 aţi fost introduşi în indicele principal al pieţei româneşti de capital, indicele BET. Începând cu 2021, ca urmare a includerii pieţei româneşti de către FTSE Russell, upgradării la statutul de piaţă emergentă, aţi fost incluşi în indicii dedicaţi pieţelor emergente FTSE Global All Cap. Deci, vorbim de o companie care a avut o evoluţie foarte frumoasă, mână în mână cu evoluţia Bursei de Valori Bucureşti”, a spus Radu Hanga.
La rândul său, Alexandru Stânean, directorul general al TeraPlast, a menţionat faptul că la momentul derulării ofertei publice iniţiale erau 421 de acţionari, iar în prezent s-a ajuns la peste 13.000. El a spus că valoarea IPO-ului a fost de aproape 15 milioane de euro, cel mai mare IPO al unei companii private din România la acea vreme.
„Am investit pe parcursul acestor 15 ani peste 800 de milioane de lei ca să devenim cel mai mare procesator de mase plastice din centrul şi estul Europei”, a afirmat Stânean.
De asemenea, Lucian Anghel, fost preşedinte al BVB şi membru în Consiliul de Administraţie TeraPlast, a afirmat că societatea are 125 de ani de tradiţie şi a realizat în intervalul 2021 – 2023 investiţii de peste 300 milioane de lei.
Potrivit lui Anghel, TeraPlast are patente internaţionale de care se ştie mai puţin, fiind singurul producător european de conducte multistrat din material 100% reciclabil. AGERPRES