Radu Ghețea: “Era digitală va schimba operațiunile de banking, inclusiv în România, în viitorul apropiat”

ghetea_radu1Era digitală va schimba operațiunile de banking în viitorul apropiat, dar pe de altă parte trebuie găsite soluții pentru evitarea riscurilor în operațiunile bancare, a declarat Radu Grațian Ghețea, președinte onorific al Asociației Române a Băncilor (ARB).

“Cred că ceva ce nu putem evita în dezbaterile noastre de azi este importanța erei digitale care va schimba bankingul, operațiunile de banking în viitorul apropiat. Această problemă este dezbătută la toate nivelurile indiferent dacă vorbim despre strategie, tehnologie sau de evoluții viitoare. Bineînțeles că SWIFT are o activitate specifică pe care noi o folosim activitatea noastră zilnică. Cum poate SWIFT să asiste la elaborarea strategiei noastre? SWIFT deja a venit cu propuneri pe care ni le-a făcut. Conform experienței mele, lucrurile mici contribuie la construirea lucrurilor importante și mă refer aici la o soluție relativ neînsemnată ca importanță propusă recent de SWIFT, și anume KYC — Cunoaște-ți corespondentul. Din punctul meu de vedere, KYC este o parte importantă de a nu consuma riscuri în comunitatea bancară. Sunt foarte mulți nou veniți în mediul bancar care oferă acest tip de serviciu”, a spus Ghețea.

Acesta a adăugat că, la ora actuală, comunitatea SWIFT din România cuprinde 45 de membri, după ce, la momentul acceptării ca membru al comunității, țara număra numai patru membri din mediul bancar.

“Trebuie, pe de o parte, să găsim soluții în ceea ce privește impactul tehnologic, iar pe de altă parte să găsim soluții pentru evitarea riscurilor foarte mari în operațiunile bancare. În România deja avem mult interes pentru soluția anunțată de SWIFT și pot spune că CEC Bank este deja parte a acestui proiect și sper ca, în câteva zile, să putem fi certificați SWIFT. Acum 23 de ani, România a fost acceptată ca membru al comunității SWIFT și ulterior băncile la nivel individual. Solicitarea pentru România s-a făcut la cererea a patru bănci, în 1990 — Banca Română pentru Comerț, Banca Agricolă, Banca de Dezvoltare și Banca Societe Generale, care nu avea nicio legătură cu BRD de azi. La ora actuală, avem toată comunitatea bancară conectată la SWIFT. Comunitatea SWIFT din România este reprezentată de 45 de membri conectați. Este o comunitate foarte activă, foarte interesată în a promova toate soluțiile pe care le-a oferit SWIFT, de-a lungul anilor”, a menționat reprezentantul ARB. AGERPRES