Radu Dumitru (SNAM): “România poate asigura apa minerală necesară țărilor din Europa timp de 25 de ani continuu”

dumitru_raduRomânia poate asigura apa minerală necesară țărilor din Europa timp de 25 de ani continuu, din punct de vedere al potențialului de apă minerală existent în solul țării, de calitate foarte bună, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, directorul general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), Radu Dumitru.

Acesta a menționat că rezervele de apă minerală ale României sunt foarte mari, în condițiile în care acoperă cam 60% din volumul de apă minerală existent la nivelul Europei. Astfel, statul român se află în negocieri avansate cu un fond de investiții din Liban, care vrea să importe o cantitate mare de apă minerală, dar și cu alte state arabe care au nevoie de apă, potențialul de export al României fiind foarte mare.

Radu Dumitru susține că unul dintre obiectivele SNAM pentru acest an este acela de a achiziționa propria fabrică de îmbuteliere a apei minerale, cu credit bancar sau cu fonduri europene.

De asemenea, șeful SNAM a arătat că societatea vinde apă minerală către îmbuteliatori cu aproape 4 bani pe litru și ajunge la consumatori, la raft, cu circa 1,5 lei litrul. Potrivit acestuia, costul ridicat al apei minerale în România este unul dintre motivele pentru care se consumă apă controlată în cantități reduse.

 

– Care este capacitatea României în ceea ce privește apa minerală?

– Rezervele României de apă minerală sunt foarte mari, în condițiile în care acoperă cam 60% din volumul de apă minerală existent la nivelul Europei. Din cantitatea disponibilă în România se extrage cam 70%. Cu alte cuvinte, România poate asigura apa minerală necesară timp de 25 de ani continuu, ca și potențial de resursă de apă minerală, de calitate foarte bună. Pe lângă izvoarele aflate deja în exploatare, în prezent avem în cercetare 10 perimetre.

 

– România exportă apă minerală în prezent?

– România are un mare potențial de export. În prezent sunt câteva companii care îmbuteliază apă minerală, care și exportă. Volumul la export se situează undeva la 3-4% din volumul de vânzări, care ar însemna aproximativ 2 milioane de metri cubi de apă, foarte puțin comparativ cu cât se vinde la nivel național. În ceea ce privește Societatea Națională a Apelor Minerale, ca strategie pentru perioada următoare, s-au făcut multe demersuri la nivel guvernamental pentru a exporta apă minerală. Am participat la foarte multe întâlniri cu reprezentanți din China și Qatar, care au un mare interes să cumpere apă din România. Potențialul de export al României este foarte mare. Se lucrează la forma de export, la forma de a vinde apa. Noi, ca Societate Națională a Apelor Minerale, asigurăm o apă minerală de calitate și o păstrăm bine din punct de vedere al calității. În prezent ne aflăm în stadiul de negocieri cu țările arabe, care au nevoie de apă.

De asemenea, ne aflăm în negocieri avansate cu un fond de investiții din Liban, care vrea să importe 100.000 de metri cubi pe lună. Cantitatea este mare, în prezent discuțiile referindu-se la modalitatea de export. Până în prezent, Societatea Națională a Apelor Naturale s-a ocupat doar de exploatarea apei minerale din pământ și comercializarea acesteia către societăți care îmbuteliază. Principalul scop al nostru este de a păstra calitatea apei și cantitatea extrasă. Când spun cantitatea de apă, mă refer la potențialul sursei. După descoperirea unui izvor, cercetarea durează aproximativ doi-trei sau cinci ani. În acest timp trebuie să vedem care este potențialul real, natural, de curgere al acelui izvor sau de exploatare al acelui izvor. Dacă scoatem mai multă apă, izvorul se surpă în interior. Trebuie găsită o cantitate optimă pentru a exploata sursa.

Până în prezent, Societatea Națională a Apelor Minerale nu a îmbuteliat apă minerală, nu are fabricile ei. Există intenția de a cumpăra fabrici din piața liberă pe potențialul unui izvor, iar statul să îmbutelieze. Pentru export sau proiecte sociale cred că este momentul ca și statul român să poată îmbutelia, să poată exporta această apă. Unul dintre proiectele pe termen scurt este acela ca statul să aibă propriile fabrici de îmbuteliere.

 

– Care sunt obiectivele pentru 2016?

– Programul meu managerial este ca, în 2016, să fie implementat acest obiectiv în ceea ce privește fabricile de îmbuteliere. Sunt două variante de finanțare pe care mergem în paralel: fonduri europene (să construim o fabrică) și achiziția de pe piața liberă de fabrici care s-au închis din cauza unui management deficitar. De exemplu, brandurile Biborțeni și Bodoc au dispărut din piață. Sunt branduri care s-au pierdut din cauza unui prost management și a neadaptării tehnologiei la zilele noastre. Sunt aproximativ 20 și ceva de firme cărora le vindem apă minerală naturală. Multe firme de îmbuteliere s-au înființat după 1990 – au luat și brandurile respective, care au fost ale statului, și le-au înregistrat.

Pe piață mai există apă de masă și apă de izvor care au cucerit oarecum piața, datorită prețului redus. În cazul apei de masă se fac analize complexe la început, sortimentul respectiv intră în piață, apoi, o dată pe an, se mai cere un set de analize, în timp ce pentru apa minerală naturală analizele se fac zilnic, săptămânal, lunar, anual.

SNAM are un preț reglementat prin lege: 136 lei o mie de litri de apă minerală. Deci, apa costă aproape 4 bani litrul. În acest preț cu care vindem către îmbuteliatori intră și cheltuielile cu cercetarea, analizele, salariile personalului (152 de angajați la nivel național), întreținerea surselor, redevențele, protecția surselor. Toate sunt incluse în acest preț. După toate aceste cheltuieli, avem o marjă de profit de 12,3%.

Mai exact, de la noi apa minerală naturală pleacă către îmbuteliatori cu aproape 4 bani pe litru și ajunge la consumatori, la raft, cu circa 1,5 lei litrul.

Am fost acuzați că prețul cu care vindem apa minerală naturală este prea mare, însă, aproape 4 bani pe litru este un preț infim comparativ cu prețul de la raft. Firmele cumpără apa de la noi, o îmbuteliază și o dau mai departe. Nu cunosc lanțul de distribuție până la raft, dar între prețul care pleacă de la noi pentru un litru și prețul pe care îl văd la raft este o diferență foarte mare.

Noi suntem garanția statului român că apa este de o calitate foarte bună, sursa se păstrează în condițiile prevăzute de lege și facem totul la un preț foarte mic, comparativ cu prețul de vânzare.

 

– Aveți un buget de investiții pentru acest an?

– Bugetul de investiții pentru un an este maximum 200.000 de euro. Ne trebuie doar pompe, împrejmuiri, sistem de monitorizare. Cea mai mare investiție la noi este o mașină de teren pentru a merge prin munți după izvoare. Avem o societate care produce bani, fără să cheltuim foarte mult.

Vrem să cumpărăm o fabrică, eventual cu fonduri europene. O unitate de îmbuteliere, în funcție de potențialul sursei pe care o avem ar costa între 3 și 15 milioane euro.

 

– Cum evoluează vânzările de apă minerală în cursul unui an?

– În apropiere de sărbători, vânzările cresc cu circa 10%. De exemplu, în luna decembrie comparativ cu luna ianuarie. În schimb, pe perioada verii, vânzările sunt mai mari cu 10-15% față de perioada iernii.

Piața de vânzări la nivel național este ocupată pe jumătate de apa de masă și apa de izvor. În ceea ce privește apa de masă, dacă acum trei ani aceasta reprezenta 16-17% în total vânzări, la nivel național, în prezent a ajuns la aproximativ 40%, din cauză că apa minerală este scumpă.

Pe de altă parte, apa de masă și apa de izvor au ‘preț de dumping’. Unele hipermarketuri din România vând apa sub branduri proprii, însă rămâne un semn de întrebare în ceea ce privește calitatea acesteia, respectiv sursa. Prioritatea mea în prezent este aceea de a recupera piața de apă minerală în ceea ce privește vânzările către populație, în detrimentul acestor ape necontrolate calitativ în piață.

 

– Care este consumul mediu anual în România pe cap de locuitor?

– Consumul de apă minerală naturală în România pe cap de locuitor este de 50-55 de litri pe an. În Finlanda, spre exemplu, consumul este de circa 20 de litri pe cap de locuitor, însă în Italia este de 200 de litri pe cap de locuitor pe an. O medie la nivelul Europei în ceea ce privește consumul de apă minerală este de 100 – 105 litri pe cap de locuitor. Astfel, consumul în România este la jumătate comparativ cu media înregistrată la nivelul Europei.

Costul ridicat al apei minerale în România este unul dintre motivele pentru care se consumă apa controlată în cantități reduse.

Suntem singura țară din Europa unde există hipermarketuri care vând apă cu brand propriu. Este imposibil să îmbuteliezi un bidon de 5 litri de apă cu 1,2 sau 1,7 lei. Aici ar intra costurile cu producția, transportul etc.

 

– La ce ar trebui să fie atent consumatorul când cumpără apă minerală?

– Românul nu are obiceiul de a se uita pe etichetă. Întotdeauna s-a orientat după preț. Dacă produsul are un preț mic îl cumpără. Consumatorul ar trebui să fie atent în primul rând la calitate: să fie apă minerală naturală, nu apă de masă. De asemenea, pe etichetă trebuie să fie menționată sursa, unde se îmbuteliază apa, dar și compoziția fizico-chimică. Fiecare tip de apă din România are în compoziția sa anumite elemente pe care altă apă nu le are. Eu, spre exemplu, la două-trei luni schimb tipul de apă pe care o consum, deoarece una este bogată în fier, calciu, iar alta în magneziu și alte minerale. Pe etichetă ar trebui să fie menționați 10 – 15 indicatori fizico-chimici sau microbiologici.

O apă cu cât este mai săracă în minerale, cu atât este mai aproape de apa de masă, apa potabilă. Cu cât este mai bogată în minerale, cu atât se îndreaptă către apa de izvor, iar dacă depășește un număr de cel puțin 10-15 minerale în componență, devine apă minerală naturală. Apa de izvor se situează undeva între apa de masă și apa minerală.

Societatea Națională a Apelor Minerale are un laborator acreditat RENAR. Orice persoană poate face analize contra cost. Facem analize fizico-chimice și microbiologice la un preț de aproximativ 200 de euro. Ca să poți avea o imagine clară asupra apei este nevoie și de analiza de radioactivitate. Mai sunt niște analize microbiologice care implică alte aparate pe care încă nu le avem. Întreaga analiză ar costa în jur de 500 de euro. La ceea ce avem noi disponibil, analiza costă circa 200 de euro pentru circa 40 de elemente fizico-chimice.

 

– Cine apelează la analize?

– Către laborator se îndreaptă cei care au fabrici de ape minerale sau cei care încearcă să găsească o nouă sursă de apă. Sunt destul de puțini cei care vin să facă analize pentru o fântână. Oamenii de la țară nu prea vin.

În unele cazuri se găsesc componente petroliere pe care le transmitem în buletinul de analize și atenționăm oamenii. În general vin oameni de la munte, din regiunea Subcarpaților. Nu am primit niciodată la analiză ape din fântânile din jurul Bucureștiului. AGERPRES