PWN România şi ARIR vor colabora pentru susţinerea dezvoltării profesionale a femeilor

PWN România şi ARIR se asociază pentru a susţine transpunerea Directivei UE/2022 privind participarea femeilor în Consiliile de Administraţie ale companiilor listate la bursă, precum şi dezvoltarea profesională a viitoarelor candidate.

Prin parteneriatul încheiat, cele două asociaţii îşi propun organizarea de programe de formare pentru posibilele candidate la CA din rândul membrelor ARIR, cât şi extinderea colaborării către alte organizaţii, instituţii naţionale şi internaţionale. Obţinerea unei baze de selecţie solide şi pregătite în perspectiva implementării Directivei este o etapă importantă în asigurarea echilibrului de gen la nivel de conducere.

În 22 noiembrie Parlamentul European a aprobat Directiva privind echilibrul de gen în conducerea companiilor, care odată publicată în Jurnalul Oficial va trebui transpusă de ţările membre în termen de 2 ani. Companiile vor trebui să se asigure că se străduiesc să atingă obiectivul de 40% pentru membrii neexecutivi sau 33% pentru toţi membrii, până în iunie 2026.

„Pentru noi, Directiva privind reprezentarea femeilor în CA a venit ca o confirmare suplimentară a studiilor pe care le-am realizat în acest domeniu şi ca argument în plus să intensificăm eforturile de advocacy în acest sens. Suntem foarte bucuroase să avem ARIR ca partener în acest demers, o organizaţie cu prestigiu, ai cărei membrii au un impact semnificativ la nivelul mediului românesc de business. În această formulă, suntem încrezătoare în schimbarea pe care o putem aduce, atât la nivelul abordării problematicii diversităţii din structurile de conducere ale societăţilor, cât şi la nivelul conformaţiei bazinului de membri potenţiali pentru Consiliile de Administraţie”, a declarat Ileana Botez, preşedinte PWN România.

„Ponderea femeilor care ocupă funcţii de conducere în companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti a crescut lent în ultimii ani, însă odată cu adoptarea Directivei UE tendinţa poate fi una mai accentuată în direcţia echilibrării balanţei. Prin această colaborare ne propunem să oferim noi rute de dezvoltare profesională pentru profesionistele din ARIR. Suntem promotorul conceptului de Investor Relations (IR), care prin prisma atribuţiilor de relaţionare cu investitorii au implicare în domeniile financiar, comunicare, juridic şi marketing, cu rol strategic în companie”, a transmis Daniela Şerban, preşedinte şi co-fondator ARIR.

Misiunea Professional Women’s Network România împreună cu ARIR este de a promova şi susţine echilibrul de gen în poziţii de conducere, toate acţiunile şi programele urmărind rezultate care converg către această ţintă. Directiva UE privind prezenţa femeilor în Consilii de Administraţie este un element fundamental în sprijinul eforturilor către echilibru de gen, se precizează în comunicat.