Procentul de externalizare a serviciilor de administrare a proprietăţilor a crescut în ultimii ani pe segmentele de retail şi birouri, în 2017, iar 79% dintre noile proiecte au apelat la servicii externalizate pentru activităţile de management de proprietăţi imobiliare, faţă de doar 24% în 2015, conform unei analize de specialitate remisă de CBRE. Analiştii estimează că 2018 va fi anul care va marca avântul sectorului industrial, în ceea ce priveşte externalizarea administrării activelor.

Iniţial, pe piaţa locală, administrarea proprietăţilor se realiza exclusiv prin resurse interne. Primul segment care a spart gheaţa în România au fost centrele comerciale. Principalul motiv care a favorizat acest fenomen este nevoia de eficientizare a costurilor prin utilizarea unor echipe multidisciplinare experimentate şi a unor furnizori competitivi. Pentru un dezvoltator este mai complicat să constituie echipe interdisciplinare, care se bucură de know-how, experienţă, training, spun analiştii.

Orientarea spre externalizare se simte şi pe piaţa clădirilor de birouri, unde s-a remarcat o evoluţie spectaculoasă în ultimii trei ani. În timp ce 24% dintre proiectele de clădiri de birouri livrate în anul 2015 apelau la externalizarea serviciilor de administrare a proprietăţilor, 57% adoptau acest mod de lucru în 2016. Anul 2017 a marcat un nou val – aproape 80% din spaţiile de birouri beneficiau de serviciile companiilor specializate în domeniu. Dezvoltarea pieţei de administrare a proprietăţilor de către consultanţi specializaţi, pe segmentul clădirilor de birouri, prezintă o evoluţie constant ascendentă.

În anul 2015, stocul de spaţii noi de birouri s-a situat la 73.000 mp, din care 17.700 mp, reprezentând 24%, au apelat la externalizarea serviciilor de administrare a proprietăţilor, iar în 2016 au fost livraţi 294.000 mp de spaţii de birouri, din care 167.300 mp (57% din suprafaţa totală) au fost administraţi de echipe externe. Anul 2017 a marcat apropierea de maturizare a acestui segment: din totalul de 123.000 mp de spaţii de birouri finalizate, 79%, reprezentând o suprafaţă de 97.300 mp, au fost trecuţi în administrare externă.

Creşterea cererii pentru administrarea externă a proprietăţilor reprezintă, în opinia analiştilor, un fenomen îmbucurător şi un semn de maturizare a pieţei imobiliare locale. Utilizarea de servicii profesioniste creşte calitatea activităţii şi scade costurile, generând economii semnificative pentru proprietar şi o experienţă îmbunătăţită pentru chiriaşi şi beneficiari.

Potrivit reprezentanţilor CBRE, după segmentele de retail şi spaţii de birouri, 2018 va fi anul sectorului industrial în ceea ce priveşte creşterea numărului de proiecte administrate extern. AGERPRES