Proiectul legii turismului prevede sancţionarea proprietarilor hotelurilor lăsate în paragină

hotel_belvedereMinistrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a declarat, la o întâlnire cu reprezentanţii patronatelor din turism, la Năvodari, că proiectul noii legi a turismului prevede sancţionarea, de către administraţia locală, a proprietarilor de hoteluri care îşi lasă unităţile în paragină.

“Acel abuz de drept de proprietate, cu clădiri lăsate vraişte, cu obiective care au fost la un moment dat în circuitul turistic şi au fost abandonate, cu privatizări eşuate şi pot să mă refer aici la Neptun-Olimp, Complexul Panoramic, care a fost luat, privatizat şi lăsat în paragină, lucrurile nu pot continua aşa la nesfârşit pentru că ele strică practic ceea ce este împrejur”, a arătat Tudose.

Ministrul a spus că proiectul noii legi a turismului prevede că autorităţile locale au dreptul şi obligativitatea de a sancţiona proprietarii hotelurilor lăsate în paragină, iar dacă administraţiile locale nu se implică, atunci vor fi ele sancţionate de către agenţiile statului. “Propunem, la aceste obiective supuse unui proces de privatizare, clauzele post-privatizare activate, văzute toate contractele şi reluat procesul de privatizare. Dreptul şi obligativitatea autorităţilor locale de a sancţiona pe cei care strică imaginea zonelor turistice prin lăsarea în paragină a proprietăţilor, iar dacă autorităţile locale nu se implică, sancţionarea lor de către agenţiile statului. (…) Dacă un primar nu amendează pe cel care lasă în paragină, atunci îl amendăm noi pe el, (…) personal, fiindcă nu trebuie să luăm banii tot de la cetăţeni, prin impozite. (…) Aceste măsuri sunt aplicabile pe noua lege a turismului pe care încercăm să o promovăm chiar foarte repede, poate o lună, o lună şi jumătate”, a declarat Mihai Tudose.

Referitor la măsurile luate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) faţă de operatorii din turism, ministrul a spus că acestea vor fi drastice acolo unde sunt nereguli. “În ce priveşte componenta pe Ministerul Economiei cu ANPC, partea de turism, politica noastră este să facem prevenţie, îndrumare şi, evident, acolo unde lucrurile nu se vor desfăşura aşa cum trebuie, măsuri drastice, sancţiuni, dar ţintit, nu cu un mesaj gen “pe litoral s-a întâmplat nu ştiu ce”. Nu. S-a întâmplat la cutare operator care a făcut ce a făcut, evitaţi hotelul ăla că se întâmplă chestia asta, cu măsuri care merg până la închiderea temporară a activităţii”, a afirmat Tudose. AGERPRES