H3–Healthcare in Hospitals Hackathon, ediția a III-a, a adunat într-un singur loc profesioniști, dezvoltatori, studenți și tineri pasionați de tehnologie, pentru a dezvolta soluții inovatoare care să ajute la îmbunătățirea sistemului medical. Competiția a fost dedicată inovațiilor în domeniul sănătății și a reunit peste 30 de participanți care și-au prezentat cele mai bune idei și proiecte. Cu un număr impresionant de peste 27 de specialiști și lideri de opinie care au fost prezenți în calitate de mentori sau membri ai juriului la eveniment, acest hackathon a fost o oportunitate unică pentru toți participanții de a învăța de la cei mai buni și de a se conecta cu experți influenți din domeniu.

7 echipe s-au luptat pentru cele doua titluri de câștigător al hackathon-ului. În cadrul competiției s-au acordat doua premii în valoare de 1.000 € fiecare, oferite de Apollo AI Technologies și Pfizer România, unul pentru proiectele aflate într-o anumită etapă de dezvoltare și unul pentru proiectele noi.

Pentru categoria proiectelor aflate într-o anumită etapă de dezvoltare, juriul a decis ca echipa câștigătoare să fie BIM EVOLUTION, echipa care a creat dispozitivul RehabBall – o minge în care sunt incorporați anumiți senzori care captează informații de la subiect, fie copil, fie adult, în funcție de panul de recuperere stabilit de kinetoterapeut și care înlocuește mingile din spumă dintr-un cabinet de kinetoterapie cu o mingiuță care să ofere mai multe informații kinetoterapeuților. Problema de la care au plecat a fost recuperarea deficitară din sistemele de kinetoterapie și timpul pe care un pacient îl așteaptă până când se eliberează un loc într-un centru. RehabBall este o destinată persoanelor care necesită recuperare, persoanelor care folosesc excesiv computerul și care pot dezvolta sindromul de tunel carpian, sportivilor, instrumentiștilor, dar și poate fi folosit și pentru relaxare, fiind o minge anti-stress, dar și de gaming. RehabBall prezintă un algoritm special în ceea ce privește încadrarea jocurilor în tratamentul pacientului.

Pentru categoria proiectelor noi, echipa MEDFILE a reușit să impresioneze juriul cu soluția lor revoluționară și a fost desemnată câștigătoare. MEDFILE a dezvoltat o aplicație care vizează planul de îngrijire sau planul de nursing pe care îl regăsim în spitalele din România. Problema de la care au plecat a fost îngrijrea deficitară a pacienților dată de multele ore pe care asistențiii le petrec completând aceste planuri care conțin multe foi. Asistenții nu pot face activitate clinică la patul pacienților, ci petrec mai mult timp completând aceste planuri. Echipa a venit cu o soluție pentru această problemă creând o aplicație Andoid/ iOS cu o interfață oprimizată pentru tabletă. Astfel, asistenții pot merge cu tableta la patul pacienților și vor putea completa acest plan de îngrijiri în timp real mult mai rapid. MEDFILE are ca și funcționalități completarea automată a anumitor câmpuri, sugestii petru o completare mai rapidă a datelor, calcularea scorului de dependență, precum și posibilitatea de a obține planurile în format PDF.

Echipele câștigătoare au reușit să îmbine expertiza în domeniul medical cu cunoștințele și abilitățile tehnologice, pentru a crea o soluții care poat fi folosite la nivel global.

Câștigătorii, dar și restul participanților merită aprecieri pentru eforturile și pentru contribuția la dezvoltarea unor soluții inovatoare și utile în domeniul sănătății. Prin participarea la hackathon, au demonstrat pasiune și dedicare față de inovație și tehnologie și au reușit să aducă un impact pozitiv asupra domeniului sănătății și a vieților pacienților.

Ediția a III-a a H3-Healthcare in Hospitals Hackathon a fost organizată cu sprijinul partenerilor strategici: Apollo AI TechnologiesPfizer, al partenerilor NORD, Donuterie, Krud, al partenerilor academici:  Universitatea DanubiusUniversitatea „Ştefan cel Mare” Suceava Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, și al susținătorilor:  Global Women in TechLeaders , NoventiqLiga ACAsociația Studenților Matematicieni IașiAIESEC, ASMBSASIISocietatea Studenților Mediciniști IașiImago-MOLCALEMIS.

Parteneri media au fost  EventsOnline, June CommunicationIasi4U.