Proiect de educaţie nutriţională, pentru sănătatea preșcolarilor

“Prevenţia începe cu educaţia” este ideea-cadru a proiectului de educaţie nutriţională pentru preşcolari, inițiat de Danone, în parteneriat cu Oameni și Companii, Organizaţia “Salvaţi Copiii” şi Asociaţia SAMAS.

”Nutriția copiilor preșcolari este determinantă pentru dezvoltarea și sănătatea viitorului adult. Vârsta preșcolară este o vârstă critică, atât din punctul de vedere al nevoilor nutriționale de creștere, cât și pentru că, în această perioadă, se formează preferințele și obiceiurile alimentare și de viață ale copilului”, a explicat Acad. Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în cadrul Comitetului de Avizare a acestui proiect.

”Este imperios necesar ca medicii și instituțiile implicate în sănătatea publică și în educație să adopte acțiuni urgente de educare a copiilor și părinților, pentru a asigura sănătatea generațiilor prezente și viitoare. Modelul alimentar familial transmis de bunici nu mai este adecvat în condițiile vieții moderne, dovadă și creșterea îngrijorătoare a prevalenței obezității la toate vârstele, la noi și în întreaga lume. Eu mă implic în proiectul «Prevenția începe cu educația», dedicat preșcolarilor, cu întreaga convingere și energie și invit toți medicii să facă educație nutrițională, în modul cel mai responsabil, ca parte a activității lor zilnice cu pacienții”, a mai arătat Acad. Prof. Dr. Nicolae Hâncu.

Comitetul de Avizare, a cărui primă întâlnire s-a desfășurat pe 1 martie, în capitală, a reunit, alături de Acad. Prof. Dr. Nicolae Hâncu, nume sonore din medicina românească, precum Prof. Dr. Gabriela Radulian, Vicepreședinte al Societăţii de Nutriție din România, Conf. Dr. Victoria Hurduc, Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie Pediatrică, Dr. Florentina Moldovanu, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (IOMC) și Dr. Daciana Toma, Secretar al Societăţii Naționale de Medicină de Familie.

Proiectul de educaţie nutriţională pentru sănătatea preșcolarilor “Prevenţia începe cu educaţia” este o continuare a programului “Primele 1000 de zile”, derulat tot de Danone, și urmărește să susţină adoptarea unei politici naţionale în domeniul educaţiei nutriţionale în instituţiile de învăţământ.

Prin promovarea unor deprinderi corecte de alimentaţie şi stil de viaţă către copii şi părinţii acestora, cu ajutorul specialiștilor în nutriție și în baza unei strategii bine definite, proiectul își propune să contribuie la prevenirea, respectiv reducerea prevalenţei obezităţii și să ajute la creşterea sănătoasă a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani.

“Bine început înseamnă pe jumătate făcut” – împreună creăm obiceiuri sănătoase pentru întreaga viață.