După mai bine de doi ani de desfășurare, după ce a ajuns în 20 de orașe din România și a implicat peste 1900 de elevi de liceu și peste 50 de profesori, Programul Sănătos în Clasă, Sănătos Acasă și-a desemnat câștigătorii pentru proiectele implementate în anul 2018.

Cei doi câștigători sunt: Colegiul Național Octavian Goga din Sibiu, unde echipa câștigătoare a premiului I este formată din elevii Ana Maria Sopa și Sebastian Bleaja, coordonați de profesor Simona Crăciun și Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret din Focșani (câștigătorii locului 2) reprezentați de echipa Miron Bianca, Palcău Robert, Turculeț Andrei.

Programul Sănătos în Clasă, Sănătos Acasă – SCSA a fost gândit ca o campanie de informare și prevenție în licee și colegii din România, pe teme legate de stilul de viață sănătos, contracepție sau campanii anti-fumat. Startul programului a fost dat în anul 2016 de către Oameni și Companii cu susținerea partenerilor Farmexpert și Farmaciile Alphega, iar în anul 2018 li s-a alăturat și compania Antibiotice.

Pe data de 5 aprilie echipele Oameni și Companii și Farmexpert au ajuns la Sibiu, la Colegiul Național Octavian Goga, unde echipa câștigătoare a premiului I, formată din elevii Ana Maria Sopa și Sebastian Bleaja, i-a așteptat cu emoție și bucurie. Premiul I, format dintr-o imprimantă, un laptop și un videoproiector i-a luat prin surprindere, mai ales că au trecut câteva luni bune de când programul a ajuns în colegiul lor.  Cu toate acestea ne- au împărtășit părerea lor despre campanie dar și ce au simțit în momentul în care au aflat că sunt marii câștigători:

”Eu cred că această campanie Crezi că fumatul este COOL? a fost foarte bine gândită pentru noi, pentru că nu a fost o prezentare obișnuită, care să se încadreze în niște termeni teoretici și atât. A fost o prezentare la care noi am muncit pe partea de impact, și am încercat ca elevii să plece de la această prezentare cu informații noi despre care nu au mai auzit până la acel moment” a declarat Ana Maria Sopa, câștigătoarea premiului I.  Iar despre momentul în care a aflat că sunt câștigării campaniei, Ana Maria ne spune că: ”Am fost șocată de- a dreptul. A fost un amalgam de sentimente , să știi că ai câștigat pentru ceva pentru care ai muncit, și să vezi că munca ta a fost apreciată”.

Și colegul său, Sebastian Bleaja crede că ”A fost o altfel de campanie, diferită de restul campaniilor care le spun tinerilor doar să nu fumeze. Și abordarea noastră a fost mai interesantă. Ideea ne- a venit într-o seară, pe la ora 10. Ana a găsit textele iar eu m-am ocupat de așezarea în pagină. Proiectul a fost unul atipic și presupun că și abordarea noastră a fost pe măsură. Iar când am aflat că suntem câștigători, am fost confuzi. Oricum pentru noi a fost o experiență frumoasă prezentarea în sine, faptul că s- a făcut în fața unui număr ridicat de elevi, am fost emoționați. Pe lângă această experiență premiul a venit ca un plus.”.

Echipa câștigătoare a fost coordonată de prof. consilier școlar Simona Crăciun, cea care s- a implicat de la bun început în această activitate. ”Am acceptat să desfășurăm această campanie în cadrul colegiului nostru deoarece mi-a plăcut conceptul pe care se baza. Acesta unește educația într-un tot unitar, familia, casa și școala. Preocuparea pentru sănătate nu ar trebui să se facă doar la școală ci ar trebui să fie o preocupare care să pornească de acasă spre școală. Asta mi-a plăcut în primul rând, iar în al doilea rând mi-a plăcut că ați implicat și elevii cu prezentări ceea ce a făcut ca informațiile să aibă mai mult impact. Elevii sunt mai convingători pe anumite subiecte delicate decât cadrele didactice deoarece au posibilitatea să le vorbească de la egal la egal colegilor. Mi-a placut și faptul că ați adus o echipă de specialiști care să le vorbească elevilor în cunoștință de cauză și care să le poată răspunde curiozităților. Legat de primirea premiului, și pentru mine a fost o surpriză, dar cred că echipa câștigătoare îi reprezintă foarte bine pe elevii din toată țara deoarece sunt niște elevi serioși, studioși care au reușit să facă o prezentare gândită pe nevoile tinerilor cu mult impact psihologic. Îi felicit și mă bucur mult că efortul lor a fost recompensat.

Doamna director adjunct Cornelia Apostol, prezentă la festivitatea de premiere, a declarat: ”Acești elevi sunt reprezentativi pentru colegiul nostru și mă bucur că li se oferă astfel de oportunități, unde au ocazia să ne reprezinte și să ne facă mândri. Vă mulțumim pentru premiul acordat echipei câștigătoare, iar faptul că premiul a constat și în altceva decât o diplomă înseamnă mare lucru pentru ei, este dovada că muncă lor este premiată și apreciată, este o mândrie atât pentru ei cât și pentru noi. Vă felicit pentru această inițiativă și vă dorec să continuați tot așa!”

În cei doi ani de desfășurare Programul Sănătos în Clasă, Sănătos Acasă continuă să aducă în fața elevilor informații concrete, despre subiecte de interes pentru ei precum consumul de tutun, alcool și droguri, contracepția și menținerea unui stil de viață sănătos. Iar obiectivele sunt mai ușor de atins atunci când în program sunt implicați specialiști care vin în fața lor și le vorbesc elevilor deschis, cu statistici exacte dar și cu exemple concrete.