Facultatea de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ) a marcat, pe 5 aprilie, 110 ani de la înfiinţarea Academiei de Studii Economice din Bucureşti prin lansarea unui nou program de masterat – Business Administration in Creative and Cultural Industries, dedicat profesioniştilor din industriile creative şi culturale.

„Este un program pentru adulţi, post absolvenţi, care au terminat un masterat la o facultate vocaţională sau care lucrează în domeniu şi doresc să înveţe management şi economie pentru a-şi conduce mai bine afacerea”, a afirmat Tănase Stamule, decanul FABIZ, în deschiderea evenimentului, desfăşurat la Art Safari.

Ioana Ciocan, CEO-ul pavilionului de artă Art Safari şi partener în cadrul programului, a prezentat cursul pe care îl pregăteşte pentru viitorii studenţi. Ea a vorbit despre provocările sectorului cultural din perspectiva organizării şi a managementului celui mai mare conglomerat de expoziţii de artă din România.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Diana Baciuna a subliniat importanţa şi necesitatea acestui program de masterat în spaţiul universitar românesc.

Noul program de masterat de la FABIZ este singura iniţiativă de acest gen din România, care reuneşte sub aceeaşi umbrelă toate industriile creative, de la patrimoniu cultural la artă, muzică, publicitate şi design. Curricula este aplicată şi foarte atractivă, cu studii de caz din industrie la care contribuie atât profesori din facultate, cât şi experţi din domeniu din România şi alte ţări europene.

Printre profesorii din străinătate se numără Gudrun Heymans – coordonator Creative Europe Culture, Pippo Ciorra – senior curator MAXXI Architettura, Carla Figueira – lector Goldsmiths, cercetător şi consultant în relaţii culturale internaţionale, Paolo Ferrarini – curator, profesor la Universita di Bologna, Accademia Costume & Moda, şi editor european Cool Hunting, Sofie Jacobs – profesor la Antwerp Management School, Patrizia Boglione – coordonator de programe la IED Roma şi Creative VP Translated, Alexandre Duarte – profesor la UNIVERSIDADE NOVA Lisboa, Cristiana Sappa – profesor la IESEG Paris.

„Artele şi cultura au făcut întotdeauna parte din viaţa mea. Sunt ca un fel de oxigen pentru mine, pe care mă bucur foarte mult să le împărtăşesc. Personal, sunt convinsă şi mă angajez să îmbunătăţesc cooperarea culturală regională, naţională şi internaţională care, în conformitate cu noul concept european Bauhaus, are ca rezultat inerent bunăstarea economică şi socială generală”, a declarat Gudrun Heymans.

Liliana Ţuroiu, director ICR Bruxelles şi director al programului, a afirmat că noul master se doveşte a fi nu doar relevant şi necesar, ci şi foarte atractiv.

„Este imperativ să integrăm în sistemele noastre educaţionale şi în practicile noastre de lucru modalităţi creative de a gândi, dacă dorim să înfruntăm cu optimism viitorul. Creativitatea este şi cea mai bună modalitate de a răspunde schimbării, altfel, putem deveni victimele schimbării, fie că aceasta este cauzată de un virus, de război sau de răspândirea haotică a informaţiilor pe reţelele sociale. Cred cu tărie în rolul cheie jucat de industriile creative şi culturale şi de diplomaţia culturală în cadrul comunităţii internaţionale, pentru a spori încrederea, admiraţia, respectul şi colaborarea între oameni”, a afirmat Liliana Ţuroiu.

Programul este de tip MBA, are o durată de doi ani şi un format modular, cu două weekenduri de predare pe lună. Structura este blended learning, oferind cursuri atât în format fizic, cât şi online, pentru a se plia pe nevoile studenţilor care lucrează în industrie, precizează sursa citată. AGERPRES