Vineri, 10 martie 2017, s-a desfășurat, la Iași, prima dezbatere regională din programul „Tratamente și tehnologii inovatoare în medicină”. Au participat factori de decizie din domeniul sanitar, din regiunea Moldovei: membri ai comisiilor de sănătate din Parlament, manageri de spitale publice și private din regiune, medici, membri ai asociațiilor de pacienți, alți profesioniști din domeniul sanitar.

Invitat special al sesiunii a fost dr. Vasile Cepoi, președinte ANMCS, care a susținut o intervenție pe tema guvernanței clinice. Acesta a subliniat că trebuie acordată o importanță mărită indicatorilor de evaluare a practicii profesionale, ce trebuie reglementați prin protocoale și proceduri special, având în vedere ca nevoile și siguranța pacienților să fie obiectivul nr. 1. Societatea medicală este sub microscopul societății civile, uneori ajungând în conflict cu aceasta din urmă deoarece societatea civilă are niște așteptări, unele realiste, altele nu.

Abordarea medicală este a întregului spital, nu doar a medicului și, în mare parte, ține de managementul calității din unitate. Managementul riscului clinic este o problemă actuală de breaslă ce trebuie rezolvată pentru a nu afecta pacientul.

Participanții la dezbatere au subliniat că există medicamente costisitoare pentru pacienți care nu sunt incluse în lista de gratuități, deși ar trebui să fie prinse în programele de sănătate. Procedurile pentru licitațiile de achiziție de medicamente sunt foarte greoaie și anevoioase. Unele medicamente dispar de pe lista de de gratuităti și pacienții primesc alte medicamente, biosimilare. Pacienților nu le poate garanta nimeni că medicamentul înlocuitor are același efect. În străinătate, nu se face acest schimb.

Participanții au realizat, în cadrul dezbaterii, o analiză succintă a situației din România, în ceea ce privește inovația în tratamente, precum și nevoile de acces al pacienților la tratamentele inovatoare. De asemenea, participanții la masa rotundă au fost informați despre documentul comun de poziție al societăților medicale din România privind medicamentele biologice, făcut public pe website-ul Societății Române de Științe Farmaceutice la începutul lunii martie.

Dezbaterea de la Iași este prima activitate din programul „Tratamente și tehnologii inovatoare în medicină”, implementat de către Oameni și Companii din 2017. Obiectivul acestui program este acela de a construi o comunitate care să dezbată, să facă schimb de informații și experiențe pe tema impactului tratamentelor și tehnologiilor inovatoare. Următoarea întâlnire regională din cadrul programului se va desfășura la Cluj-Napoca, pe 6 aprilie.