În contextul Galei de pe 7 decembrie ” Medicii împreună pentru comunitate”, organizată de către Colegiul Medicilor Iași, în cadrul căreia Club Rotary Iași va participa ca partener, Prof. Univ. Dr. Cătălina Arsenescu, Președinte Club Rotary Iași, a acceptat să vorbească despre această colaborare, într-un interviu pentru portalul MedicalManager.ro.
”Clubul Rotary Iași va participa la această GALĂ de pe 7 decembrie, care este una a Elitelor. În accepțiunea mea când spui ELITĂ, trebuie să te gândești ce reprezintă elita pentru o comunitate. În primul rând înseamnă calitate umană și profesională. Ne vom reuni, fiecare cu valențele noastre, care vor fi utilizate, nu pentru imaginea noastră personală, ci pentru comunitate.”A face parte dintr-o comunitate elitistă” face referire la calitatea noastră intrinsecă și cum poate fi folosită această calitate în folosul comunității. Mă bucur că acest proiect comun, al Colegiului Medicilor și al Clubului Rotary Iași scoate în evidență ce înseamnă să lucrezi în folosul comunități”, declară Președintele Clubului Rotary Iași, an rotarian 2022-2023.
Prof. Univ. Dr. Cătălina Arsenescu a prezentat o acțiune, generată de contextul actual, pe care o întreprinde Clubul:”În contextul situației din Ucraina, avem niște proiecte care vizează în mod particular copiii ucrainieni. Susținem o grădiniță și numeroase acțiuni și activități, care sunt vitale pentru acești copii. În aceste condiții ne gândim ce am putea să facem suplimentar pentru a putea crește fondurile alocate acestor activități și numai.”
”Toți avem același gând bun – susținerea comunității”
”Dată fiind înțelegerea pe care am regăsit-o din partea Colegiului Medicilor pentru a ne susține și pentru a ne putea fi parteneri în acțiunile realizate pentru comunitate, firește că am strâns rândurile, iar Clubul Rotary Iași prezintă o particularitate, avem ca membrii mai mulți medici de diverse specialități, profiluri, toți având același gând bun – susținerea comunității. În acest context, președintele Colegiului Medicilor Iași a fost foarte receptiv și participăm împreună la o acțiune, care pe lângă faptul că este o GALA a Elitelor, are în vedere cum să-i ajutăm pe cei care sunt în dificultate.”
Participarea în cadrul acestei gale este rezultatul prieteniei, a membrilor din Clubul Rotary cu membrii din Colegiul Medicilor
Întrebată despre cum au primit colegii din Rotary propunerea venită din partea Colegiului Medicilor Iași, Prof. Dr. Cătălina Arsenescu a afirmat: ”Sinceră să fiu, propunerea nu o fost o surpriză. Împreună cu Prof. Mitu, care este participant și activează de mult timp în Colegiul Medicilor, am inițiat această colaborare. Colegii din Clubul Rotary au fost bucuroși de această colaborare, mai ales că în componența clubului există mulți medici și e normal să fie resimțită forța medicală din acest club.”
Clubul Rotary Iași – un club foarte inimos, și la propriu și la figurat
”Clubul Rotary Iași activează începând cu anul 1995, iar anul acesta împlinește 27 de activitate, dar originea lui este mult mai veche. Calitatea oamenilor care au aderat la acest club este una deosebită. Avem membrii fondatori care încă activează, iar aici menționez pe domnul Petru Frăsilă, domnul Prof. Eugen Târcoveanu. În acest context, este firesc ca generațiilor noi care sosesc să se implice din ce în ce mai mult. Suntem un Club foarte inimos, și la propriu și la figurat, formăm o familie și încercăm să ne implicăm în tot ceea ce este nevoie. Fiecare membru, cu picătura lui, contribuie, iar orice fel de gest, de sugestie, de acțiune, de relație, trebuie folosit”, subliniază Președintele Clubului.
Cauza pe care parteneriatul celor două organizații o va susține, este dată de Centrul Educațional pentru Mame și Copii Refugiați din cadrul Centrului de Informare și Suport România-Ucraina.
Prof. Univ. Dr. Cătălina Arsenescu a explicat contextul parteneriatului, precum și sprijinul pe care l-au primit din afara granițelor României: ”Avem în colaborare cu Camera de Comerț, inclusiv cu domnul Președinte Paul Butnariu, care ne-a oferit suport în privința spațiului, pentru a crea un punct de informare, în care au fost triate o parte dintre problemele pe care le aveau cei din Ucraina. În acest spațiu problemele erau procesate și distribuite acolo unde trebuie. Pas cu pas, de la acest punct de informare, lucrurile s-au dezvoltat.”
Logistica privind supravegherea și îngrijirea copilașilor ucrainieni nu era pusă la punct
”Membrii clubului nostru au pus la dispoziție un spațiu, au anticipat nevoile viitoare, mai ales pentru copilașii cu vârste între 2 și 4 ani. Astfel, a apărut nevoie unei creșe, a unei grădinițe, fapt ce a inclus și nevoia unor educatoare. Toate aceste lucruri înseamnă cheltuieli, când ne-am simțit un pic fragili din punct de vedere al fondurilor a trebuit să găsim alte fonduri. Am avut o susținere foarte bună din partea guvernatorului Districtului 2241 – România și Republica Moldova, care n-a înțeles și cu care am creat un proiect, astfel încât am reușit să obținem niște fonduri. De asemenea, am obținut fonduri și de la alte cluburi internaționale, Clubul Ibiza, care ne-a pus la dispoziție o sumă destinată acestui proiect. Lumea a receptat nevoile mediatizate de noi, reușind în acest fel să obținem înțelegere și suport.”
”Mai departe activăm, conform expresiei ”văzând și făcând”, în funcție de necesitățile ce se vor mai ivi”, susține președintele.
”Obiectivele Clubului Rotary Iași sunt obiective frumoase, generoase, diversificate în funcție de cumunitate și nevoile sale. În primul rând avem o preocupare în sprijinirea învățământului, educației. Avem proiectul de la Școala Gimnaziala Oțeleni, ”Lumina vine din cărți”, prin care s-a dezvoltat o bibliotecă, unde copiii au căpătat deprinderea de a citi cărțile, nu doar virtual, ci și practic. De asemenea, avem și cămine de bătrâni pe care le suținem, nu doar de Paște și de Sărbătorile de iarna, ci ne gândim cum îi putem ajuta pe tot parcursul anului. Ajutăm sportivi, susținem competiții de șah, susținem Familia Pârju, care sunt campionii noștri și care onorează România prin obținerea numeroaselor medalii.”
Roata rotariană se învârte tot timpul. Acțiunile sunt identificate, se aplică și sunt găsite modalități de punere în practică a proiectelor
”Am realizat înfrățirea cu două cluburi internaționale, un Club istoric din Franța, “Perpignan “ și unul din Danemarca, Clubul AARS. Dorim să dezvoltăm proiecte comune, care să devină de interes intarnațional și din care să beneficiem atât noi, cât și prietenii noștri rotarieni din străinătate. Înfrățirea cu aceste două cluburi este o mare realizare, am reușit să identificăm niște puncte comune, pe care sperăm să le dezvoltăm în continuare. Proiectele noastre sunt tradiționale, istorice, la care adăugăm alte obiective, conform cu cele identificate în teritoriu. Menirea unui Club Rotary este să identifice, să acționeze, să dezvolte, iar mai apoi să aplice proiectul, fapt ce implică fonduri. Acesta este simbolul roții rotariene; roata se învârte tot timpul, acțiunile sunt identificate, se aplică și sunt găsite modalități de punere în practică a proiectelor”, concluzionează Președintele Clubului Rotary Iași.