Orice este mai bun decât țigara clasică, în special, dispozitivele care încălzesc tutunul. Este principala idee susținută de prof. Riccardo Polosa, de la Universitatea din Catania (Italia), în cadrul Conferinței dedicate Inovației în Industrii cu Impact Critic în Economie și Societate. Evenimentul a fost organizat de Oameni si Companii, pe 30 octombrie, la JW Marriott Grand Hotel București. Țigările „heat not burn” ar putea fi considerate chiar o salvare pentru pentru cei care vor să se lase de fumat, potrivit profesorului universitar, care şi-a dedicat viaţa cercetării.

“Practic, alegerea noilor ţigări echivalează cu renunţarea la fumat. Primeşte nicotina, dar cu 95% mai puţine substanţe dăunătoare. După ce te laşi de fumat, unul din primele lucruri resimţite e că poţi face mai mult efort, nu mai ai respiraţia îngreunată. Exact asta se întâmplă şi când faci trecerea la noile ţigări bazate pe noua tehnologie. Fața îți arată altfel, dinții nu mai sunt atât de galbeni, respirația nu-ți mai are de suferit”, a arătat Riccardo Polosa.

„Pentru autorităţi, strategia nu ar trebui să fie să te laşi de fumat sau mori. Ar trebui să existe alternative. Orice e mai bun decât ţigara clasică. Dar când ai de ales între ţigara clasică şi dispozitivele care eliberează cu 95 la sută mai puţin chimicale, alegerea e clară. Fumătorii ar trebui să fie conștienți de aceste alternative”, a mai spus Riccardo Polosa.

Riccardo Polosa este profesor universitar şi cercetător, iar numele său se leagă de două centre de excelenţă din Italia unde fumătorii primesc ajutor pentru a renunţa la viciu. Dar terapia e una neaşteptată, fumătorilor li se recomandă să înlocuiască ţigara clasică cu dispozitivele care încălzesc tutunul sau ţigara electronică.

Prima ediție a Conferinței dedicate Inovației în Industrii cu Impact Critic în Economie și Societate a cuprins trei secțiuni, care au abordat acest fenomen în Sănătate, Industrie și Educație, și a reunit oficiali și reprezentanți ai unor companii cu activități în acest sector.