Alternativele mai puțin nocive la țigările combustibile ar trebui tratate în mod favorabil, având în vedere că fumul de tutun și nu nicotina este cel care cauzează efecte nocive pentru fumători și prin urmare, dacă nicotina poate fi livrată fără fum de tutun, există potențialul de a minimiza nocivitatea. În acest context, concluzia este că produsele din tutun încălzit au probabilitatea de a fi considerabil mai puțin nocive decât țigările combustibile. Sunt doar câteva dintre concluziile la care a ajuns Prof. Dr. Mihaela Răescu, de la Facultatea de Medicină Dentară, Universitatea ”Titu Maiorescu”, București, coautor al lucrării intitulate ”Fumatul și sănătatea orală în România; evaluarea unor medici stomatologi”.
Analize ale produselor alternative din tutun și nicotină
Ideile medicului sunt bazate atât pe practica sa profesională, cât și pe o serie de analize din literatura de specialitate, publicată pe acest subiect.
Printre acestea se numără și Raportul Public Health England din 2018, care revizuiește baza de dovezi cu privire la profilul de risc și siguranță al țigărilor electronice, însă cuprinde și o secțiune separată privind produsele din tutun încălzit.
Citotoxicitate mai scăzută decât fumul de la țigară
De asemenea, Iskandar (2017) a studiat impactul biologic al aerosolului de la produse din tutun încălzit și al fumului de la o țigară combustibilă de referință (3R4F) asupra unor culturi epiteliale brahiale organotipice umane. La concentrații similare de nicotină, aerosolul de la produsele din tutun încălzit are o citotoxicitate mai scăzută decât fumul de la țigara 3R4F. La o concentrație de 3 ori mai mare de nicotină livrată de produsele din tutun încălzit, autorii studiului nu au observat modificări morfologice, însă au observat niveluri mai scăzute de mediatori secretați. În urma studierii impactului comparativ asupra culturilor organotipice umane din căile respiratorii, țesuturi bucale, bronșice și nazale, la concentrații de nicotină similare, Iskandar et al au observat o toxicitate mai mare la toate culturile expuse la fumul de la țigara 3R4F. Folosind un set de markeri testați prin spectrometrie de masă, cercetătorii au demonstrat un răspuns de stres celular redus în cultura nazală și aplicabilitate pentru evaluarea in vitro a toxicității prin inhalare.
Impact mai redus al produselor din tutun încălzit asupra culturilor gingivale umane
Zanetti et al (2016) au studiat culturi epiteliale orale, cu o expunere de 28 de minute la fumul de la țigara 3R4F și aerosolul de la produsul din tutun încălzit, ambele diluate în aer, la concentrații comparabile de nicotină, și au observat că impactul 3R4F a fost mai mare decât al aerosolului de la produsul din tutun încălzit în ceea ce privește citotoxicitatea, alterarea țesuturilor morfologice și secreția mediatorilor inflamației. În același timp, în 2017, Zanetti et al au studiat culturi epiteliale gingivale umane la 3 zile de la expunerea la fum de țigară și aerosol de la produse din tutun încălzit. Acest studiu a indicat un impact mai redus al produselor din tutun încălzit asupra culturilor organotipice gingivale umane comparativ cu fumul de țigară.
Sewer and Talikka et al, într-un studiu pe țesut pulmonar, au indicat că răspunsul inflamator în plămânii expuși la fum de țigară este redus după expunerea la aerosol de la produse din tutun încălzit.
Metabolismul lipidic a fost studiat de Titz et al, iar concluzia a fost că modificările la nivelul proteinelor lipidice și al proteinelor surfactante pot fi inversate sau absente în cazul trecerii la produse care încălzesc și nu ard tutunul sau în cazul renunțării.
Fumul de țigară poate exacerba bolile hepatice cronice preexistente
Efectele renunțării la fumat și ale conversiei asupra ficatului au fost studiate de Lo Sasso, Tits et al. Potrivit acestora, fumul de țigară nu are un efect hepatotoxic direct, însă poate exacerba bolile hepatice cronice preexistente. În cadrul studiului s-au folosit șoareci, care au fost expuși la fumul de la țigara 3R4F, la aerosolul de la produse din tutun încălzit și la aer filtrat (SHAM), timp de până la 8 luni. Autorii au studiat metabolismul lipidic și xenobiotic, precum și homeostazia fierului în ficatul șoarecilor. Șoarecii expuși la produsele din tutun încălzit și grupurile care au făcut conversia la aerosolul de la aceste produse au prezentat un efect biologic redus asupra ficatului.
Impactul asupra expresiei genice cardiace a fost studiat de Szostak et al, pentru a demonstra că modificările legate de bolile cardiovasculare (funcția contractilă a inimii și reglarea în jos a genelor ACTN 4 și FLNC) sunt asociate cu expunerea la 3R4F și niciunul dintre aceste efecte nu a fost observat în cazul expunerii la aerosolul de la produse din tutun încălzit.
Calitatea aerului din interior
Având în vedere că în societate suntem înconjurați de fumători, nefumători și consumatori ai acestor noi dispozitive alternative cu tutun și nicotină care nu implică ardere, este important să se studieze calitatea aerului din interior. Este bine cunoscut că fumătorii pasivi pot dezvolta diferite boli asociate cu fumul. Mottier et al au studiat calitatea aerului din interior în timpul utilizării produselor din tutun încălzit, comparativ cu aerul în care s-au fumat țigări și aer normal. Analiza aerului din cele trei încăperi a arătat că fumul de țigară a crescut semnificativ nivelul de compuși nocivi comparativ cu celelalte două încăperi.
*Materialul face parte dintr-o lucrare ce a fost prezentată ca: Răescu M, Voinea-Georgescu R N, Tuculina M J, Funieru C, Manu R. Smoking and oral health in Romania: a Dentist’s assessment in ,,Österreichische Nationalbibliothek Wien, The International Conference Education and Creativity for a Knowledge – based Society – MEDICINE, DENTAL MEDICINE AND PHARMACY”, Vienna, Osterreichish Rumanischer Akademischer Verein.