„În acest moment, boala cardiacă ischemică și revascularizarea miocardică trebuie gândite doar în echipă, nu există o soluție câștigătoare. Există doar soluții și terapii care trebuie individualizate pentru fiecare pacient în parte și pentru acest lucru este nevoie de o echipă extrem de importantă, cu mare experiență în toate domeniile, a declarat Prof. Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar Chirurgie Cardiovasculară, în cadrul webinarului Ora Specialistului cu tema Revascularizarea miocardică – când, cum, la cine?”, desfășurat pe 18 octombrie pe platforma EventsMax.ro, cu susținerea NORD – Grupul Medical Provita.

Potrivit acestuia, bypass-ul aortocoronian sau revascularizarea chirurgicală miocardică este din nou, conform ultimelor ghiduri, în clasa unu de indicație. „Ca indicație, bolnavul va merge la operație atunci când are boala multivasculara,diabet, disfuncție ventriculară severă cu fractie de ejectie sub 35%, atunci când pacientul nu poate fi dublu antiagregat, când are stenoze difuze și când are scoruri mari SYNTAX și altele. În principiu, bolnavul se va trimite la revascularizare intervențională atunci când scorul Syntax este mic, în boala coronariană fără implicarea LAD sau are foarte multe comorbidități”, a explicat Prof. Dr. Lucian Dorobanțu.

Acesta a adăugat că, pentru pacienții cu stenoze semnificative de left main, revascularizarea chirurgicală este indicată pentru că îmbunătățește supraviețuirea, atunci când o comparăm cu terapia medicală.

„Odată cu apariția sălii de operație hibride se pot face intervenții care să combine gestul chirurgical minim invaziv cu implantarea de stent în aceeași procedură, totul pentru a minimiza trauma pacientului oferindu-i în același timp soluția cea mai durabilă în timp.”

„Cu cât știm mai multe despre leziuni, cu atât vom fi mai puțin invazivi, în sensul de a nu interveni decât acolo unde este cazul; rolul metodelor extrem de performante imagistice este fundamental în a nu greși să revascularizăm invaziv pacienți sau să mergem la pacienți care nu au nevoie de operație”, a concluzionat Prof. Dr. Lucian Dorobanțu.

Webinarul Revascularizarea miocardică – când, cum, la cine? a fost organizat în cadrul platformei EventsMax.ro, cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.

EventsMax.ro este un produs Oameni și Companii.