Produsele structurate – un nou mod de a investi

Businessperson With Stack Of CoinsProdusele structurate reprezintă o categorie de instrumente financiare apărută de puţin timp pe piaţa bursieră din România. Aceste instrumente pot reprezenta o alternativă de investiţie deoarece oferă posibilitatea plasării banilor în scop speculativ însă în acelaşi timp oferă şi posibilitatea de diversificare a portofoliului şi de reducere a riscului. Produsele structurate pot oferi rentabilitate în toate condiţiile de piaţă, fie că vorbim despre o piaţă în creştere, de una în stagnare sau de una în scădere. Mai mult, produsele structurate pot reprezenta o alternativă şi atunci când avem volatilitate si lichiditate crescute cât şi în cazul în care volatilitatea şi lichiditatea scad.

SSIF Broker SA a lansat în anul 2014 în premieră pentru piaţa din România, certificatele cu capital protejat. Acestea sunt printre cele mai simple certificate din categoria produselor structurate, iar pe pieţele dezvoltate sunt tranzacţionate de o perioadă lungă de timp. Ele se adresează investitorilor cu apetenţă scăzută pentru risc, dar care doresc să beneficieze de pe urma evoluţiei favorabile a unor active suport.

Certificatele cu capital protejat sunt emise în baza unui Prospect de Bază avizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, sunt înregistrate la Depozitarul Central şi sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, iar SSIF Broker SA, în calitate de emitent asigură furnizarea de lichiditate pe toate certificatele emise.

Certificatele cu capital protejat emise de SSIF Broker SA au următoarele caracteristici:

  • Câştigul potenţial la maturitate al acestor instrumente este corelat cu evoluţia activului suport şi depinde totodată de nivelul prestabilit al participaţiei în performanţa activului suport (între 50% şi 100%).
  • O particularitate foarte importantă este existenţa protecţiei capitalului, într-o proporţie cuprinsă între 95% şi 100 %. Această protecţie se referă la valoarea nominală şi este valabilă la maturitatea produsului.
  • Certificatele reprezintă o investiţie pe termen mediu, maturitatea lor fiind între 1,5 şi 3 ani
  • Sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, având lichiditatea asigurată de emitent, iar în condiţii normale de piaţă cotaţia de cumpărare nu va fi mai mică de 90% din valoarea nominală a certificatelor.

Certificatele cu capital protejat oferă caracteristici personalizate pentru profilul investitorului şi creează transparenţă, siguranţă şi stabilitate pentru portofoliu. Pot fi utilizate ca şi o componentă a unui portofoliu diversificat şi profitând de riscul scăzut pot substitui obligaţiunile cu o posibilitate de rentabilitate mai ridicată. Un alt avantaj major îl reprezintă faptul că parametrii certificatelor (participarea la creşterea activului suport şi proporţia de capital protejat) sunt cunoscuţi încă de la emitere şi astfel aceste certificate sunt extrem de transparente, calculaţia preţului bazându-se pe un model static. Până în prezent SSIF Broker a lansat 9 produse, cu activ suport: Adidas, Shell, McDonald’s, Nestle, Novartis, Allianz, Verizon, Procter & Gamble, Euro Basket.

Produsele structurate reprezintă o formă modernă de investiţii, fiind o alternativă la instrumentele tradiţionale. Ele combină o serie variată de instrumentele financiare şi oferă un raport optim între risc şi rentabilitate, în funcţie de nevoile investitorului.

SSIF Broker SA are o experiență de 20 de ani pe piața de capital, fiind prima și până în prezent singura societate de investiții financiare listată la categoria I a Bursei de Valori București. Compania are mai mult de 12.000 de acționari persoane fizice și juridice și s-a implicat în listarea la Bursa de Valori București a unora dintre cele mai prestigioase societăți din România. Datele de contact ale SSIF Broker SA sunt: Calea Motilor nr 119, Cluj Napoca, telefon 0364 401 709, www.ssibroker.ro.

Investiția în instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuația prețurilor pieței, incertitudinea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, fluctuația cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanții ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.