Grupul Cotta Internaţional, unul dintre cei mai importanţi producători de mobilă din România, a fost nevoit să-şi reducă personalul cu 15% din cauza scăderii comenzilor în ultimele şase luni şi estimează că va încheia anul cu o producţie în scădere cu 20% faţă de 2021.

Marius Ţucudean, asociat la Grup Cotta Internaţional, a declarat că inflaţia în Europa, unde se exportă peste 90% din mobila produsă, a condus la scăderea comenzilor, în timp ce costurile mari cu energia şi materiile prime au afectat suplimentar activităţile în cele cinci fabrici pe care compania le deţine.

Omul de afaceri arădean a spus că, din cauza condiţiilor dificile de pe piaţă, a fost nevoie de o restructurare de personal, care s-a încheiat recent.

„Se vede cu ochiul liber că au scăzut comenzile, mai ales în sectorul producţiei de mobilă. Pe noi ne-a afectat foarte mult şi scumpirea materiilor prime, cu 50% de la începutul acestui an. Costurile pe care le avem cu energia electrică sunt în medie de trei ori mai mari, dar asta numai pentru că noi eram pregătiţi înainte de explozia preţurilor, investind în ultimii doi ani în producţia de energie cu panouri fotovoltaice. Dacă nu aveam producţia proprie de curent electric, astăzi aveam facturi de şase-şapte ori mai mari. În momentul de faţă ne producem 35-40% din energia electrică folosită”, a declarat Marius Ţucudean.

El a adăugat că în producţia de mobilă, compania nu foloseşte gazul, astfel că, din acest punct de vedere, preţul mare al gazului nu a afectat-o. Compania foloseşte energia termică rezultată din biomasă, reducându-şi astfel costurile.

Condiţiile dificile pe care le întâmpină industria de mobilă a determinat Cotta Internaţional să opereze reduceri de personal.

„Am fost nevoiţi să reducem aproximativ 15% din personal, dar nu avem în vedere alte restructurări de posturi în următoarea perioadă. Considerăm că acum funcţionăm cu un număr optim de angajaţi”, a spus reprezentantul companiei arădene.

El a adăugat că acest an va fi încheiat cu o reducere a producţiei de aproximativ 20% faţă de anul trecut, din cauza scăderii numărului de clienţi şi pe fondul celorlalte dificultăţi apărute.

Prima fabrică Cotta a fost înfiinţată în 2000, în Arad, iar în prezent grupul are cinci unităţi de producţie. În urmă cu zece ani, Cotta Internaţional avea aproximativ 700 de angajaţi, iar acum are 1.300. AGERPRES