Producătorul de îngrăşăminte Azomureş a informat că adoptă un nou set de măsuri de reducere a activităţilor de pe platforma de producţie pentru următoarele luni, având în vedere criza energetică de la nivel european.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis de compania mureşeană, firmele care asigură diverse servicii de mentenanţă pe platforma Azomureş au fost anunţate că li se reduce activitatea cu cel puţin 30% în următoarele luni, cu un potenţial impact direct asupra angajaţilor acestor companii. Alţi peste 200 de angajaţi direcţi ai Azomureş sunt şi ei afectaţi, delegarea către alte companii sau şomajul tehnic fiind soluţiile identificate până acum. Pentru schimburile de noapte şi la sfârşit de săptămână se păstrează doar personalul esenţial, ceea ce va reduce veniturile unui număr important de angajaţi. Din punct de vedere operaţional, instalaţiile sunt pregătite să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite, adaugă sursa citată.

Totodată, comunicatul Azomureş subliniază că „producţia de îngrăşăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022”, în condiţiile în care în România, preţurile la gazul natural – materie primă principală – au fost mult mai mari decât costurile de producţie. În prezent, aproape 70% din producţia europeană de îngrăşăminte este oprită.

„Se împlineşte un an de când am atras atenţia asupra problemelor ce pot apărea în zona industrială, odată cu creşterea preţurilor la energie. Valorile au început să crească din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după invazia Rusiei în Ucraina – piaţa energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului NorthStream 1. În ciuda faptului că România a avut la dispoziţie o schemă de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport pentru industria care foloseşte gazul natural ca materie primă în activitatea de producţie. Populaţia este sprijinită prin plafonarea preţului la gaz şi electricitate, dar ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile? Aici este cel mai mare pericol şi din păcate suntem în situaţia de a lua noi măsuri, unele dintre ele cu impact asupra angajaţilor noştri”, a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomureş, citat în comunicat.

Conform reprezentanţilor Azomureş, autorităţile din România vor avea la dispoziţie, în curând, un nou set de măsuri ce poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizanţilor. „Aplicarea acestora reprezintă menţinerea a mii de locuri de muncă active şi încasarea unor venituri substanţiale la bugetul de stat, direct şi indirect prin companiile care depind de marile platforme industriale. Comisia Europeană a inclus industria fertilizanţilor în categoria celor ‘cheie’, care trebuie menţinute în activitate prin acordarea unui sprijin financiar”, se mai afirmă în comunicat.

Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Azomureş furnizează şi materii prime (Uree şi Melamină) pentru mai multe obiective industriale din ţară. Producţia anuală (în condiţii normale de funcţionare) este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti. Azomureş este parte din grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de îngrăşăminte şi cereale la nivel global. AGERPRES