Producătorii de tutun cer Guvernului să transpună Directiva tutunului prin OUG și perioadă de tranziție de șase luni

lazar_gildaRomânia riscă intrarea pe deficit bugetar excesiv dacă nu acordă producătorilor de tutun o perioadă de tranziție de șase luni de la publicarea Legii de transpunere a Directivei tutunului și a normelor de aplicare a acesteia, având în vedere că o lună de neplată a taxelor în domeniu reprezintă un minus la buget de 250 de milioane de euro, a declarat directorul Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, Gilda Lazăr.

“Cei trei producători (JTI România, British American Tobacco și Philip Morris — n.r.) au cerut, practic, Guvernului să își asume responsabilitatea prin Ordonanță de Urgență. Acesta este înțelesul acelei scrisori (pe care producătorii de tutun au transmis-o Guvernului — n.r.). Dacă nu, Guvernul își asumă responsabilitatea de a nu mai încasa la fel de mulți bani la buget, pentru că o lună de neplată a taxelor de către industria legală înseamnă circa 250 de milioane de euro. Știți că ținta de deficit bugetar este de 2,95% din PIB. Dacă noi nu plătim două luni taxele pentru că nu vindem, s-ar putea să intrăm pe deficit bugetar excesiv. Este o limită foarte strânsă”, a explicat Lazăr.

Ea a precizat că, deși Directiva UE, care prevede schimbări importante în procesul de producție și de ambalare a țigaretelor, intră în vigoare pe data de 20 mai 2016 în toate statele UE, România nu are încă definitivat proiectul de Lege, astfel încât producătorii să poată face investițiile necesare. În plus, potrivit Directivei, începând din data de 20 mai, mai pot fi vândute doar țigarete produse înainte de data respectivă. Însă, potrivit reprezentantei JTI, Codul Fiscal nu pemite companiilor să producă pe stoc mai mult de 10% lunar, iar acestea nu își permit să producă mai mult pentru că nu dețin spații de depozitare.

“Am cerut o perioadă de tranziție de 6 luni după apariția Legii și a normelor de aplicare, sau să putem produce în paralel, să adaptăm producția din mers noilor cerințe și, din 20 mai 2017, termenul pentru ‘piață curată’ prevăzut în Directivă, pe piață să nu mai existe decât produse de tip nou”, a mai spus Gilda Lazăr.

În caz contrar, susțin reprezentanții industriei, stocul pe care vor putea să îl constituie producătorii va ajunge doar pentru câteva săptămâni, astfel că în perioada verii, perioadă de vârf pentru vânzările de țigarete, va exploda contrabanda, iar secțiile care produc pentru România vor trimite angajații în “vacanță forțată”.

Producătorii spun că au nevoie de această perioadă de tranziție pentru că ambalajele nu sunt produse în România, iar lista de așteptare este lungă având în vedere că Directiva se transpune simultat în toate statele UE. Dintre acestea, doar 8 au implementat Directiva, iar altele sunt în stadii avansate. Dintre acestea, Polonia a prevăzut în proiectul de lege o perioadă de tranziție de 9 luni pentru producători, iar Danemarca 6 luni. AGERPRES