Producătorii de medicamente generice îndeamnă UE și guvernele naționale să ia măsuri imediate împotriva creșterii inflației, care a generat penuria de medicamente, afectând pacienții.

„Am avertizat UE în iulie și în septembrie că lanțurile de aprovizionare sunt supuse unui stres foarte mare și că riscul penuriei de medicamente este inevitabil. Sunt multe lucruri pe care le putem face împreună cu UE, pentru a trece de această perioadă dificilă și avem nevoie de leadership”, a declarat Adrian van den Hoven de la Medicines for Europe, Asociația UE de Medicamente Generice.

Creșterea costurilor privind energia și materiile prime, combinate cu un regim complex de prețuri au creat o perioadă critică pentru industria medicamentelor generice și pacienți. Acest lucru a dus la faptul că mai multe medicamente generice ieftine nu mai sunt viabile din punct de vedere economic și, prin urmare, devin indisponibile pe piață.

Producătorii spun că au nevoie de „un moment de respiro”, deoarece la nivel european, de mai bine de 10 ani, industria lor trece prin politici de reducere a costurilor.

„De exemplu, în Germania, prețurile noastre au fost reduse cu 66% din anul 2009, ceea ce înseamnă că un medicament generic costă în medie doar câțiva cenți pe zi. Pentru a se adapta, producătorii au consolidat lanțuri de aprovizionare și există o limitare a excesului capacitate”, susține van den Hoven.

 

Citiți articolul integral pe platforma specializată FarmaciaViitorului.ro