Producătorii de medicamente cer să se modifice metodologia de calcul al preţurilor

medicamenteReprezentanţii producătorilor de medicamente inovative şi cei ai producătorilor de medicamente generice solicită modificarea metodologiei de calcul al preţurilor pentru produsele farma.

“Şi noi susţinem modificarea metodologiei de calcul al preţurilor la medicamente. Actuala metodologie generează toate disfuncţionalităţile pe care pacienţii români le-au observat deja pe piaţă. Criza de medicamente care se manifestă în acest moment este în bună măsură datorată acestui fapt. Ceea ce se preconiza prin introducerea preţului de referinţă generic de la 1 iulie a acestui an ar fi însemnat o accentuare a acestei crize şi acestor probleme. Ceea ce se doreşte acum prin amânarea aplicării acestei măsuri până la 1 ianuarie 2017 este doar o măsură de amânare a deznodământului. Soluţia problemei este o nouă metodologie de calcul al preţului medicamentelor, care ne-ar scoate şi din nevoia de a avea obligaţia de serviciu public, deci de a menţine nişte stocuri pe piaţă care deocamdată nu ştim cât de mari trebuie să fie şi cine va plăti pentru a ţine aceste stocuri pe piaţa farmaceutică”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM.

La rândul său, directorul executiv APMGR, Laurenţiu Mihai, susţine că metodologia de calcul al preţurilor la medicamente este “falimentară”. “Modificăm o lege după ce termenul de aplicare a expirat. APMGR a susţinut întotdeauna că această metodologie este falimentară, rezultatele se văd: tot mai puţine medicamente pe piaţă, pacienţi care nu îşi găsesc tratamentul, industria locală de medicamente distrusă. (…) Am venit cu propunerea de îngheţare totală a preţurilor până la aprobarea unei noi metodologii. Din păcate, s-a ignorat această propunere”, a spus Laurenţiu Mihai.

El a mai susţinut că orice soluţie propusă de Ministerul Sănătăţii trebuie făcută în “interiorul cadrului legal”. “Termenul de depunere a dosarelor de preţ a expirat. În acest moment, nu putem vorbi nici de prelungiri, nici de scoatere din legea actuală a anumitor prevederi care trebuiau să îşi fi făcut efectul. Propunerea actuală nu face decât să ofere în continuare un avantaj competitiv ilegal, după noi, doar importatorilor de medicamente al căror patent a expirat. Modificarea legii în favoarea unei părţi a industriei cât timp termenul de aplicare a legii a expirat are implicaţii penale”, a arătat Mihai. AGERPRES