Producătorii auto vor pierde venituri de 110 miliarde de dolari din cauza deficitului global de semiconductori anul acesta, în creştere faţă de prognoza precedentă de 61 miliarde de dolari, iar criza va afecta producţia a 3,9 milioane de vehicule, se arată într-un raport publicat de firma de consultanţă AlixPartners.
Deficitul a arătat necesitatea ca producătorii auto să fie „proactivi” chiar acum şi să creeze pe termen lung „un lanţ de aprovizionare rezilient”, care să evite întreruperile în viitor, apreciază analiştii.
În trecut, companiile auto aveau acorduri directe de furnizare cu producătorii unor anumite materii prime, inclusiv metale preţioase, cum ar fi paladiu şi platina, folosite la sistemele de purificare. O abordare mult mai directă pentru asigurarea metalelor preţioase a fost lansată după dificultăţile de pe piaţă.
Producătorii auto caută acum să-li dezvolte relaţii directe cu producătorii de semiconductori, a explicat Mark Wakefield, de la AlixPartners.
În trecut, companiile auto erau reticente în încheierea unor angajamente pe termen lung pentru a achiziţiona semiconductori sau alte materii prime. Acum, riscul este real. Nu există riscul potenţial de a fi afectată producţia din cauza deficitului de cipuri”, susţine Wakefield.
Separat, Ford Motor a anunţa că va reproiecta componentele auto pentru a folosi cipuri mai accesibile, ca răspuns la penuria globală de semiconductori.
Acest deficit în aprovizionarea cu cipuri, care afectează producătorii auto din întreaga lume, este rezultatul unei combinaţii de factori. Producătorii de automobile au închis uzinele timp de două luni în timpul pandemiei de COVID-19 de anul trecut şi au anulat comenzile de cipuri. În paralel, însă, cererea de cipuri a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea în acasă, ceea ce a condus la creşterea vânzărilor de laptopuri şi console de jocuri video. Acum producătorii de automobile trebuie să concureze pentru cipuri cu producătorii de electronice.

Senatorii americani pregătesc o finanţare de 52 de miliarde de dolari pentru producţia de cipuri

Un grup de senatori americani sunt pe punctul de a anunţa o propunere în valoare de 52 de miliarde de dolari care va creşte semnificativ cercetarea şi producţia de semiconductori în SUA pe parcursul următorilor cinci ani, informează Reuters, citând surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, senatorii Mark Kelly, John Cornyn, Mark Warner şi Tom Cotton negociază un acord de compromis cu privire la un set de măsuri destinat stimulării producţiei de semiconductori în SUA, în contextul creşterii producţiei de semiconductori în China şi deficitelor de aprovizionare care afectează în prezent constructorii auto şi alte companii americane.

Finanţarea pentru cipuri ar urma să fie inclusă într-un proiect de lege mai amplu care va fi dezbătut săptămâna viitoare de Senatul SUA, care prevede cheltuieli de peste 110 miliarde de dolari pentru cercetare în domeniul tehnologiilor avansate, astfel încât SUA să poată concura mai bine cu China.

Preşedintele SUA, Joe Biden a făcut şi el un apel pentru o finanţare de 50 de miliarde de dolari destinată impulsionării producţiei şi cercetării în domeniul semiconductorilor.

Susţinătorii finanţării subliniază că în anul 1990 SUA avea o cotă de 37% în producţia de semiconductori şi echipamente microelectronice, în timp ce astăzi doar 12% din semiconductori sunt produşi în SUA.

„Există o nevoie urgentă pentru securitatea noastră economică şi naţională să furnizăm finanţare pentru a implementa rapid aceste programe vitale. Partidul Comunist Chinez investeşte peste 150 de miliarde de dolari în producţia de semiconductori astfel încât să poată controla această tehnologie crucială”, se arată într-un proiect de document consultat de Reuters.

În acest proiect este prevăzută o finanţare de 39 de miliarde de dolari sub formă de stimulente pentru producţie şi cercetare&dezvoltare precum şi 10,5 miliarde de dolari pentru implementarea unor programe precum National Semiconductor Technology Center, National Advanced Packaging Manufacturing Program şi alte proiecte de cercetare&dezvoltare. AGERPRES