Procesatorii estimează o scădere cantitativă şi calitativă a laptelui, din cauza secetei

An employee of the "Breisgaumilch GmbH" controls the milk production at a milk factory in the south-western German town of Freiburg 14 August 2007. The price of dairy products including milk have increased according to the organisation for the observation and analyze of the markets for commodities of agriculture, forestry and the food industry (ZMP), mainly due to an increase in demand from Asian markets. AFP PHOTO DDP/MICHAEL LATZ  GERMANY OUT (Photo credit should read MICHAEL LATZ/AFP/Getty Images)

Seceta care a afectat judeţul Botoşani în ultimele trei luni ameninţă industria laptelui, procesatorii estimând o scădere cantitativă şi calitativă a laptelui pentru ultimele patru luni ale anului. Administratorul uneia dintre cele mai mari fabrici de procesare a laptelui, Tonino Boldea, şi-a exprimat îngrijorarea că, pe fondul secetei, fermierii nu vor mai putea să îşi hrănească vacile şi vor fi în situaţia de a le abatoriza.

El ia în calcul posibilitatea recurgerii la importurile de lapte, pentru ca fabrica să poată funcţiona. “Dacă nu plouă, probabil se va reduce şeptelul de animalele, iar cantităţile de lapte pe iarnă vor fi mai mici de 50%. Se va reduce numărul de animale din România şi se va reduce şi cantitatea de lapte, chiar dacă acum nu mai este cotă de lapte. Cred că va fi mai puţin lapte şi va trebui să căutăm alte variante. S-ar putea să ajungem la varianta de import”, a afirmat Boldea.

El este convins că şi calitatea laptelui va avea de suferit, în condiţiile în care hrana animalelor va fi mai puţină şi mai proastă. “Calitatea laptelui se poate reduce în condiţiile în care se reduce calitatea hranei. Dacă omul nu va avea ce să îi dea, dacă nu va avea masă verde, sunt sigur că se va reduce şi calitatea laptelui, în sensul că nu va aceleaşi proteine, nu va avea aceeaşi grăsime”, a adăugat Tonino Boldea.

La rândul său, administratorul unei alte companii de procesare a laptelui, Viorel Surugiu, este de părere că o criză se va reflecta în preţul produselor lactate pe piaţă. “Dacă mergem cu această secetă până în octombrie, situaţia va fi foarte gravă. Se va scumpi laptele, pentru că este mai puţin, şi se vor scumpi şi produsele lactate”, a precizat Viorel Surugiu. AGERPRES