Privatizarea a 26,69% din Rompetrol Rafinare ar putea avea loc în prima parte a anului 2016

Rompetrol-RafinareReprezentanții KMG International sunt hotărâți să își onoreze angajamentele față de statul român în privința Rompetrol Rafinare, iar privatizarea a 26,69% din rafinăria de la Petromidia ar putea avea loc în prima parte a anului viitor, potrivit lui Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte KMG International.

“Având în vedere toate procedurile, privatizarea ar putea avea loc în prima parte a anului 2016. Din punctul nostru de vedere, ne dorim să accelerăm acest proces, pentru că avem proiecte care așteaptă finanțare. Suntem încrezători că am ajuns la un punct de înțelegere cu ministerul pe principalele probleme și că suntem de acord privind punerea în aplicare a acestora, astfel încât ceea ce rămâne de făcut este ca ministerul să își respecte angajamentul”, a explicat Zhangulov.

Potrivit acestuia, grupul KMG International a fost pregătit încă de la momentul semnării Memorandumului să-și asume toate acțiunile necesare pentru punerea în aplicare a acestuia, “după cum am promis să cumpărăm acțiunile pe care Guvernul vrea să le vândă”.

De asemenea, Zhangulov a subliniat că vânzarea de acțiuni deținute de Guvern, reprezentând un pachet de 26,69% din Rompetrol Rafinare, este gestionată de Ministerul Energiei prin intermediul unei agenții speciale care trebuie să îndeplinească anumite criterii, iar întregul proces a fost menit pentru să se supună prevederilor impuse de legislația românească cu privire la privatizare prin licitație publică.

“Dacă există întârzieri, acestea în mod sigur nu au legătură cu noi. Suntem hotărâți să ne onorăm angajamentele față de statul român, de îndată ce sunt îndeplinite toate procedurile și condițiile. Lucrurile evoluează: strategia de achiziție a fost aprobată și procedura a fost inițiată. (…) Așa cum am convenit în cadrul Memorandumului de Înțelegere, instituirea Fondului de investiții este pasul imediat următor achiziționării de acțiuni. Achiziția trebuie să preceadă înființarea Fondului. Suntem interesați de lansarea rapidă a fondului de investiții. Dar partenerii noștri sunt cei care ar trebui să facă următorii pași, cum ar fi să respecte calendarul de acțiuni, să organizeze privatizarea acțiunilor, să aprobe documentele de constituire a Fondului, inclusiv a statutului său și a mecanismelor de punere în aplicare a proiectelor de investiții”, a explicat Zhangulov. AGERPRES