hotel_belvedereElaborarea Legii Turismului, deblocarea voucherelor de vacanță și legiferarea impozitului specific industriei sunt prioritățile pe termen scurt ale mandatului noului președinte al Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Anca Pavel-Nedea.

„Încă din prima zi a mandatului meu, am făcut o comisie care să discute cele o mie de variante ale Legii Turismului, care nu s-a făcut de șase ani. Acum trebuie să facem ce nu s-a făcut, adică să luăm toată legislația, să vedem tot ce este anacronic, tot ce se bate cap în cap, tot ce ar trebui să fie dar nu este, să periem din nou toată legislația. Să luăm toate modelele la care s-a lucrat, să reținem ce considerăm ce este bun. După aceasta, foarte repede, să o dezbatem cu reprezentanții mediului privat”, a precizat, într-o conferință de specialitate, președintele ANT.

Legea voucherelor de vacanță s-a blocat, în prezent, în emitenți, dar șefa ANT apreciază că până la sfârșitul anului 2015 acestea vor putea fi puse la dispoziția companiilor. „Ceea ce încerc este să fac un ANT mult mai performant în a face munca necesară, și cu tot respectul, nu o face mediul privat, adică de a lucra la o lege care să permită dezvoltarea sectorului”, a precizat Anca Pavel-Nedea.

La nivel de strategie pe termen mediu dar și lung, subiectul la care șefa de la ANT „ține foarte mult” este reactivarea unei școli de turism în România după modelul celor din țările cu performanțe deosebite în turism. „Înființarea unei noi școli de turism la nivel național pe modelul de bune practici a unei școli de afară este într-o fază de mijloc. Este un proiect strategic. Avantajul este că avem implicarea Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, cea care va fi de altfel beneficiara proiectului, iar ANT va fi partener. Insistențele mele țin de implicarea foarte activă a mediului privat în acest proiect, care este un partener strategic”, a mai spus Pavel-Nedea.

Un alt proiect pe termen mediu este și cel realizat cu Institutul Național de Statistică (INS) privind o bază de date. „Este foarte important ca Autoritatea Națională pentru Turism să poată să ajungă să aibă, în timp, o bază statistică coerentă. O bază statistică coerentă pe baza cărora să se facă strategii coerente, sustenabile și care să devină instrumente manageriale. Formularul hotelier trebuie clar îmbunătățit. Nu este vina INS, toate se fac conform alocărilor financiare. Începând cu 2017, pentru că pentru 2016 deja s-a aprobat formularistica, INS va veni cu un raport de colectare care va fi completat de operatori mult mai aproape de nevoile pe care le are autoritatea și industria”, a precizat președintele ANT.

Conform șefei de la Turism, un alt proiect important în prezent este actualizarea softului de la IBM pe care funcționează ANT. „Cu toate că acest soft a fost demarat de pe vremea doamnei ministru Elena Udrea, el nu a fost folosit la parametrii săi și vrem să implementăm modulul doi, cel care ține de colectarea de date din industria de hospitality (ospitalității — nr.), care apoi să fie traduse în indicatori de eficiență și să conducă la decizii strategice fundamentale”, a mai spus Anca Pavel-Nedea. AGERPRES