Criza energetică, situaţia macroeconomică şi modificările legislaţiei şi reglementărilor sunt principalele trei riscuri estimate de companiile din România pentru acest an.
La nivel global, incidentele cibernetice şi riscurile privind întreruperea activităţii sunt cele mai mari preocupări ale companiilor, pentru al doilea an consecutiv, potrivit ediţiei din acest an a Allianz Risk Barometer.
Cu toate acestea, evoluţiile macroeconomice – inflaţia, volatilitatea pieţei financiare şi o recesiune iminentă (în urcare de pe locul 10 pe locul 3, comparativ cu anul precedent), dar şi impactul crizei energetice (o nouă intrare, pe locul 4) – sunt ameninţările la adresa companiilor care au avut cea mai rapidă dinamică. În acelaşi timp, riscurile legate de consecinţele economice şi politice ale lumii post-pandemice şi ale războiului din Ucraina se menţin.
„Astfel de preocupări presante necesită acţiuni imediate din partea companiilor şi explică de ce atât catastrofele naturale (locul 6 în 2023 vs. locul 3 în 2022), cât şi schimbările climatice (locul 7 în 2023 vs. locul 6 în 2022) scad în clasamentul anual, la fel ca şi pandemia (locul 13 în 2023 vs. locul 4 în 2022), în contextul în care vaccinurile au pus capăt întreruperilor de activitate şi restricţiilor. Riscurile politice reprezintă o nouă intrare în top 10 riscuri globale pe locul 10, în timp ce deficitul de forţă de muncă calificată urcă pe locul 8. Schimbările legislative rămân un risc cheie şi ocupă locul 5, în timp ce incendiile/exploziile coboară două poziţii, până pe locul 9”, mai semnalează sursa citată.
În România, principalele trei riscuri sunt cele legate de criza energetică (locul 1, intrare nouă, direct pe primul loc), riscurile macroeconomice, legate de inflaţie şi mediul economic (în creştere cu 10% faţă de anul trecut), respectiv riscurile legate de modificări ale legislaţiei şi ale reglementărilor (în creştere cu 5% faţă de anul trecut). Se mai remarcă intrarea în topul primelor zece îngrijorări a riscului de fraudă şi corupţie (locul 9) şi a riscului privind insuficienţa forţei de muncă calificate (locul 10).


Incidentele cibernetice, cum sunt întreruperile IT, atacurile ransomware sau breşele de securitate, reprezintă cel mai important risc la nivel global pentru al doilea an consecutiv. De asemenea, incidentele cibernetice se situează ca ameninţarea principală în 19 ţări, printre care Canada, Franţa, Japonia, India şi Marea Britanie. Acestea sunt riscurile de care companiile mici (venituri anuale de 250 milioane de dolari) sunt cel mai îngrijorate.
Costul ridicat al energiei a forţat unele industrii mari consumatoare de energie să utilizeze energia mai eficient, să mute producţia în locaţii alternative sau chiar să ia în considerare închideri temporare. Deficitul rezultat ameninţă să provoace perturbări ale aprovizionării într-o serie de industrii critice din Europa, cum sunt industria alimentară, agricultura, industria chimică, industria farmaceutică, construcţiile şi producţia industrială, deşi iarna mai caldă din Europa şi stabilizarea preţului gazelor contribuie la uşurarea situaţiei energetice.
Posibila recesiune globală este o altă sursă probabilă de perturbări în 2023, cu un potenţial de faliment şi insolvenţă pe segmentul furnizorilor, ceea ce reprezintă o preocupare deosebită pentru companiile cu furnizori critici unici sau limitaţi. Potrivit Allianz Trade, insolvenţele companiilor globale vor creşte semnificativ în 2023, cu 19%.
Evoluţiile macroeconomice, cum ar fi inflaţia sau volatilitatea pieţelor economice şi financiare, se situează pe locul al treilea în topul riscurilor pentru companii la nivel global în 2023, în urcare de pe locul 10 în 2022. Este prima dată când acest risc apare în top trei riscuri în ultimii zece ani.
Potrivit Allianz Trade, criza energetică va rămâne cel mai mare şoc la adresa profitabilităţii pentru ţările europene, în special. La nivelurile actuale, preţurile la energie ar putea şterge profiturile majorităţii corporaţiilor non-financiare, întrucât puterea de negociere a preţurilor scade, pe fondul încetinirii cererii. AGERPRES