Un articol de Mihai Bundoi, Head od Scientific & Medical Affairs Philip Morris România

 

Produsele din tutun încălzit sunt o gamă de produse relativ noi. Acestea au fost dezvoltate și evaluate pentru a reduce riscurile asociate fumatului și se adresează adulților care altfel ar continua să fumeze. Totuși, cea mai bună alegere rămâne renunțarea completă la țigări și nicotină.

Spre deosebire de țigări, aceste produse încălzesc tutunul fără să-l ardă. Astfel se degajă un aerosol care conține nicotină, precum și niveluri mult mai scăzute de substanțe chimice nocive decât în cazul fumului de țigară.

Din punct de vedere științific, aerosolul este definit ca fiind o suspensie de particule lichide sau solide într-un gaz. Conform aceste definiții, atât fumul, cât și vaporii sunt aerosoli, dar diferența dintre ele constă în tipul particulelor aflate în suspensie. În timp ce vaporii conțin doar particule lichide, fumul conține atât particule lichide, cât și particule solide de carbon rezultate în urma arderiiExpunerea la aceste particule solide rezultate în urma arderii este extrem de periculoasă, acestea fiind responsabile de apariția unor boli grave asociate fumatului.

Știința se bazează pe date, iar datele arată că fumul de țigară este o amenințare pentru sănătatea și viața fumătorilor. Philip Morris International a ales să investească într-un viitor fără fum, iar în această misiune, aliatul principal este știința, pentru că este vital ca alternativele fără fum să fie evaluate și validate științific. Consumatorii și autoritățile de reglementare, deopotrivă, merită informații precise și corecte, fundamentate științific, astfel încât să poată lua decizii în cunoștință de cauză.

Compania a dezvoltat capacități de evaluare științifică de clasă mondială, inclusiv toxicologice și clinice, face permanent cercetări comportamentale extinse și studii de piață, inclusiv cercetări privind modul în care fumătorii percep riscul unui produs și modul în care folosesc un produs fără fum în condiții reale. Prin aceste studii ne asigurăm că persoanele care nu au fumat niciodată și cele care au renunțat înțeleg că produsele fără fum nu le sunt destinate. Scopul este să înțelegem cu toții mai bine potențialul unui produs fără fum de a aduce beneficii sănătății publice.

Echipa de cercetare și dezvoltare include peste 980 de oameni de știință, ingineri, tehnicieni și personal de asistență de talie mondială, care acoperă aproximativ 30 de discipline, inclusiv știința materialelor, electronica de larg consum, cercetare clinică și toxicologia sistemelor. Programul de cercetare este inspirat de practicile industriei farmaceutice. Programul de evaluare este complex și începe cu dezvoltarea inițială a produsului, continuă cu studiile de laborator și cercetarea clinică și se încheie cu monitorizarea utilizării pe piață a produselor fără fum. Din anul 2008 și până în prezent, PMI a publicat rezultatele cercetărilor în peste 450 de publicații știinífice și cărți, iar cercetătorii din echipă și-au prezentat și continuă să își prezinte concluziile la numeroase evenimente științifice, precum și autorităților de reglementare din întreaga lume.

Datele noastre științifice sunt verificate și evaluate permanent  de către experți independenți. Până în prezent, peste 50 de studii si evaluări independente, inclusiv de la autorități guvernamentale din SUA, UK, Olanda sau Germania, au confirmat constatări importante ale cercetării PMI. În 7 iulie 2020, Administrația pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a autorizat comercializarea sistemului de încălzire a tutunului IQOS ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP) și a concluzionat că sistemul IQOS încălzește tutunul, dar nu îl arde, ceea ce reduce semnificativ nivelurile de substanțe nocive și potențial nocive.

Renunțarea la tutun și la consumul de nicotină elimină complet expunerea la aceste substanțe toxice și este cu siguranță cea mai bună modalitate pentru un fumător de a reduce riscul de boli asociate fumatului. Realitatea este, însă, că mulți fumători nu se lasă. Pe aceștia îi încurajăm să facă o schimbare și să treacă la produsele care încălzesc tutunul.

Mai multe informații despre știința PMI găsiți pe  PMIScience.com.