Primăria Oradea vrea să transforme municipiul într-un adevărat “Smart City”

oradea_centuraPrimăria Municipiului Oradea a lansat joi proiectul “Strategia de Informatizare a Municipiului Oradea 2016-2025” al cărui obiectiv principal este transformarea orașului Oradea într-un adevărat “Smart City”.

“Astăzi, în contextul globalizării, digitalizarea devine un element obligatoriu. Pentru aceasta, trebuie să analizăm stadiul în care suntem și să ne punem cu toții de acord, astfel încât bazele noastre de date să fie compatibile, pentru ca în final informațiile oferite cetățeanului să fie mai ieftine și mai rapide”, a spus, la prezentarea proiectului, primarul Ilie Bolojan.

Strategia cuprinde, printre altele, informatizarea sistemelor și serviciilor administrației locale, dezvoltarea și menținerea unei infrastructuri tehnice pentru a permite o comunicare mai eficientă atât cu cetățenii, dar mai ales între instituțiile locale, precum și scalarea diverselor sectoare care se dezvoltă odată cu orașul.

Primăria Municipiului Oradea propune să identifice un model amplu de dezvoltare a orașului inteligent, în cadrul unor programe care să se caracterizeze prin coexistența și integrarea simultană a mai multor arii tematice privind guvernanța inteligentă (incluzând nivelul de informatizare al administrației locale și zonale); trafic și soluții inteligente pentru parcări în spațiile publice; locuire inteligentă (incluzând locuințe inteligente și asistență inteligentă pentru sănătate; educație (incluzând cultură inteligentă); cetățeni și comunități mai inteligenți; utilități (incluzând managementul inteligent al energiei de orice tip, inclusiv prin “cogenerare” și combinare de surse de energie complementare, de orice tip); mediu curat; afaceri mai inteligente; securitatea informatică și a informațiilor.

Transformarea municipiului Oradea va deschide un număr semnificativ de inovații la nivel local, cu urmări asupra transporturilor inteligente, asupra creșterii eficienței energetice, asupra vieții cetățenilor, lucrătorilor și întreprinderilor, prin numeroase schimbări legate, de exemplu, de munca la distanță, de e-democrație, de transparența sporită și va permite o participare mai activă la procesul decizional.

Firma câștigătoare a licitației, care va realiza în următoarele șase luni strategia de informatizare a municipiului, este Asociația Cluj IT.

La evenimentul moderat de city-managerul Primăriei Oradea, Eduard Florea, au participat primarul Ilie Bolojan, gen. Marcel Opriș — director general al Serviciului de Telecomunicații Speciale (expert consultant), Stelian Brad — președintele Asociației Cluj IT, reprezentanți ai instituțiilor locale și ai societăților comerciale.

“Acest proiect este cel mai complex din punct de vedere al modalității de abordare la ora actuală în România, iar Oradea poate deveni astfel model de bună practică în ceea ce privește serviciile publice oferite și siguranța cetățenilor săi” a precizat Eduard Florea.AGERPRES