Prima platformă colaborativă Smart City din România și din sud-estul Europei, creată de cei mai importanți 100 de decidenți Smart City din țara noastră, a atras, până în prezent, mai mult de 20 de entități interesate să-și aducă aportul, precum instituții publice, companii, ONG-uri și media.
Proiectul a fost dezbătut în cadrul conferinței europene „Smart City 2016” din 3 octombrie, de la București, la care au participat peste 150 de decidenți și specialiști din diverse industrii din întreaga țară interesați de fenomenul Smart City din România.
„Evoluția fenomenului, accelerată de industria IT&C, a condus la crearea primei platforme colaborative Smart City din România și din Sud Estul Europei de către Top 100 decidenți Smart City din țara noastră. Este vorba despre o inițiativă colaborativă axată pe PPP (parteneriat public-privat). Majoritatea decidenților au declarat, însă, că funcționarea unui PPP în România este aproape imposibilă, din cauza lipsei unui cadru legal asigurator pentru părți, dar și a viciilor prevederilor existente. Un proiect de lege despre PPP stă de mai mulți ani în Parlament”, se notează în comunicatul citat.
În cadrul conferinței de specialitate s-au analizat, în premieră, cele mai noi documentații despre platformele și tehnologiile Smart City la nivel european și global, comentând cele 13 proiecte Smart City care funcționează în cadrul Uniunii Europene finanțate prin fonduri structurale. Dezbaterea celor mai bune practici din domeniu a dus la concluzia că bibliografia Smart City se actualizează zilnic, propunerea organizatorilor fiind întocmirea unei biblioteci speciale, dinamice, de documentare pentru membrii Consorțiului Smart City.
Atât fostul ministru al MCSI, Marius Bostan, cât și actualul ministru, Delia Popescu, reprezentată de către directorul general adjunct al MCSI, Corneliu Mănescu, au subliniat necesitatea funcționării unei Platforme Smart City, amintind importanța primelor proiecte în acest sens: Alba Iulia, Oradea și Timișoara. Practic, inițierea unui Smart City vizează, în primul rând, colaborarea utilă în beneficiul cetățenilor a mai multor industrii esențiale: Utilități, Energie, Transport, Construcții, Ecologie, Educație, Sănătate, Cultură și Sport. AGERPRES