Prima pagină web dedicată complet soluţiilor pentru oraşe inteligente, lansată la Primăria Alba Iulia

Municipalitatea din Alba Iulia, oraş în care autorităţile şi-au propus să facă “primul oraş inteligent” din România, printr-un proiect-pilot lansat la nivel naţional, a lansat site-ul www.albaiuliasmartcity.ro, prima pagină web a unei primării din ţară dedicată complet soluţiilor pentru oraşe inteligente.

Dacă până acum, soluţiile au fost diseminate doar pe paginile de Facebook “Alba Iulia Smart City” şi pe pagina oficială a Municipiului Alba Iulia, odată cu lansarea site-ului www.albaiuliasmartcity.ro, proiectul pilot de oraş inteligent va intra într-o nouă fază de promovare, pe de o parte mai consistentă din punct de vedere al descrierilor soluţiilor, realizate împreună cu partenerii, iar pe de altă parte mai vizibilă în mediul online.

“În principiu, e un site de prezentare şi informare. Am încercat să-l optimizăm cât mai bine şi pentru mobil. (…). De acum înainte, acesta va fi locul central unde puteţi citi despre tot ce se întâmplă pe soluţii de smart city la Alba Iulia”, a afirmat, la Muzeul Principia, reprezentantul firmei care a conceput site-ul dedicat acestor soluţii inteligente, Ionuţ Popa. El a menţionat că sunt în total înscrise pe site 62 de soluţii pe 11 domenii de smart city. “La o soluţie se vede stadiul în care se află, partenerii principali şi furnizorii, acolo unde e cazul, descrierea proiectului, o galerie foto, beneficiile pe care le aduce oraşului”, a explicat Ionuţ Popa.

Primarul Mircea Hava a afirmat că, în total, sunt 96 de soluţii în cadrul proiectului “Alba Iulia Smart City 2018”, soluţii “care te fac să trăieşti mai bine”. Edilul a amintit că, pentru acest proiect, municipalitatea a primit foarte multe distincţii. “Suntem primii în pluton”, a spus primarul din Alba Iulia, care a amintit că pentru acest proiect municipalitatea nu a pus bani, aceştia fiind aduşi de către firmele care au creat “aceste soluţii deştepte”.

“Site-ul este mult mai important decât pare la prima vedere. Acest site va fi inspiraţie pentru toate comunităţile şi toate oraşele din România, pentru că scopul iniţierii acestui proiect la Alba Iulia a fost să devină un inspirator pentru toate comunităţile locale din România şi, de ce nu, din Sud-Estul Europei. Toată informaţia pusă acolo…Vor putea face nişte scurtături, vor putea economisi bani. (…). Este poarta către toată lumea şi o informaţie care va scuti, după părerea mea, foarte, foarte mulţi bani. Poate sute de milioane. E o iniţiativă care (…) are un efect formidabil”, a declarat, la rândul său, Marius Bostan, ministru al Comunicaţiilor la momentul lansării proiectului pilot, în urmă cu un an şi jumătate.

Proiectul pilot “Alba Iulia Smart City 2018” reuneşte peste 30 de companii partenere care, prin eforturi proprii şi cu sprijinul logistic al Primăriei, îşi testează diverse echipamente şi soluţii smart pe infrastructura reală a oraşului. Beneficiari direcţi şi indirecţi ai tuturor avantajelor pe care le aduc aceste proiecte derulate la nivel de municipiu sunt cetăţenii oraşului, turiştii, companiile care pot să prezinte soluţii adaptate local şi altor oraşe sub formă de studii de caz, alte municipalităţi care pot utiliza experienţa şi expertiza acumulate până acum şi, nu în ultimul rând, administraţia locală.

Numărul de parteneriate agreate până la ora actuală asigură testarea a peste 80 de soluţii inteligente, din care 40% sunt deja funcţionale, iar restul sunt în diverse stadii de implementare, urmând să treacă în etapa funcţională în următoarele luni şi anul viitor.

Strategia de promovare pe un site dedicat a tuturor soluţiilor smart testate în Oraşul Marii Uniri se înscrie în conceptul de bază al proiectului pilot “Alba Iulia Smart City”, conform căruia oraşul devine, pe tot parcursul anului 2018, “o expoziţie de proiecte inteligente, menită să-şi întoarcă înspre comunitate toate beneficiile pe care le aduce dezvoltarea fulminantă a tehnologiilor smart şi aplicarea acestora pe structura unui oraş”.

“Smart City Alba Iulia 2018” reprezintă un proiect-pilot iniţiat de Ministerul Comunicaţiilor, lansat în decembrie 2016, prin care se urmăreşte identificarea modelelor de investiţii conforme cu bunele practici europene şi internaţionale în condiţii de participare voluntară a mediului de afaceri din domeniul IT&C, a asociaţiilor de profil, mediului academic şi oricărei altă parte interesată să contribuie cu expertiză şi soluţii Smart la construirea oraşului viitorului. AGERPRES