NEPI Rockcastle introduce în premieră pentru întreg lanțul de centre comerciale din România, dar și în cele 9 țări în care grupul este prezent, un proiect de colectare selectivă și administrare a deșeurilor la sursă. Implementarea campaniei de conștientizare și educare a consumatorului este realizată în două etape, sub conceptul „Natura unui MULȚUMESC”, adresată atât clienților, cât și retailerilor din centrele comerciale, și încurajează comportamentul responsabil față de mediul înconjurător.

În calitate de promotor al inițiativelor pentru protecția mediului, campania are drept scop educarea publicului pentru un stil de viață prietenos cu natura și răspunde pilonului de sustenabilitate al NEPI Rockcastle la nivel de grup. 54 de centre comerciale, dintre care 20 la nivel local, vor încuraja și recompensa cu un mesaj de mulțumire vizitatorii care adoptă un comportament responsabil, o politică ambițioasă care să garanteze o reciclare selectivă de calitate și de durată.

În prima etapă a proiectului, implementată în centrele comerciale și zonele exterioare acestora, s-au instalat recipiente de colectare selectivă compartimentate după tipul de deșeu: hârtie și carton, plastic și metal, deșeu menajer. Prin realizarea procesului de colectare selectivă, în viitor, clienții centrelor comerciale din grupul NEPI Rockcastle contribuie la reducerea consumului de energie, reducerea poluării, păstrarea unui mediu curat și reducerea cantităților de deșeuri depozitate.

În același timp, centrul comercial Mega Mall anunță implementarea tehnologiei BigBelly, soluție inteligentă pentru reciclare care comunică date în timp real pentru a permite eficientizarea colectării selective. Clienții Mega Mall vor putea găsi în centrul comercial patru containere de colectare selectivă dotate cu tehnologia BigBelly. Două dintre acestea vor fi utilizate pentru colectarea plasticului, sticlei și metalului, și alte două vor fi dedicate deșeurilor din carton și hârtie. La nivel mondial, BigBelly este lider în sisteme inteligente de reciclare și gestionare a deșeurilor. Sistemul este dotat cu funcționalități precum autoalimentare cu lumină naturală, pedale hands-free pentru evitarea accidentelor, un sistem de comprimare a deșeurilor pentru reducerea transporturilor și un mecanism tehnologizat care notifică echipa tehnică atunci când deșeurile trebuie colectate. Sistemul de colectare selectivă este câștigător al premiului Smart City (Barcelona, Spania).

În următoarea etapă a proiectului care va fi lansată în prima parte a anului viitor, în zona de food court a mall-urilor se va implementa un sistem de colectare selectivă pentru reciclarea corectă a deșeului menajer și reducerea plasticului, o strategie proactivă de colectare a deșeurilor la sursă. Bazată pe regula celor 4R: Refolosește, Redu, Reciclează, Repetă!,  inițiativa va fi un exemplu de economie circulară și un mod eficient de a proteja mediul prin reducerea plasticului din zona de food court și colectarea selectivă a deșeului alimentar.

Astfel, în centrele comerciale din România, campania “Natura unui MULȚUMESC” este ilustrată printr-o serie de materiale de comunicare și vizualuri care atrag atenția asupra coșurilor de colectare selectivă și încurajează folosirea corectă a lor. „Natura unui MULȚUMESC” dă voce beneficiarilor direcți: Apa, Pădurea, Orașul și pune publicul față în față cu schimbările pe care colectarea selectivă le poate aduce concret în fiecare dintre cele trei medii.