Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au urcat cu 2,3% în zona euro şi cu 2,2% în Uniunea Europeană în iulie, comparativ cu luna precedentă, iar România este printre statele membre UE în care s-au înregistrat creşteri, arată datele publicate  de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În iunie, preţurile producţiei industriale au crescut cu 1,4% în zona euro şi cu 1,5% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă.

În UE, preţurile producţiei industriale au crescut în iulie cu 5,3% în sectorul energiei, cu 2,1% pentru bunuri intermediare, cu 0,7% pentru bunuri de folosinţă îndelungată, cu 0,6% pentru bunuri de capital. În iulie, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE, cu excepţia Maltei, unde au rămas stabile.

Cele mai mari creşteri din UE ale preţurilor producţiei industriale în iulie, comparativ cu luna precedentă, au fost în Irlanda (20,6%), Estonia (6,4%), Belgia (4,2%), Finlanda (3,9%), Letonia (3,5%), Bulgaria (3,4%), Ungaria (3,3%), Lituania şi Olanda (ambele cu 3%) şi România (2,8%).

Conform datelor Eurostat, preţurile producţiei industriale au crescut cu 12,1% în zona euro şi cu 12,2% în UE în iulie, comparativ cu perioada similară din 2020.

În UE, preţurile producţiei industriale au crescut în iulie cu 28,3% în sectorul energiei, cu 13,1% pentru bunuri intermediare, cu 3,1% pentru bunuri de folosinţă îndelungată, cu 2,7% pentru bunuri de capital. Toate statele au raportat creşteri anuale ale preţurilor producţiei industriale în iulie, cele mai semnificative fiind în Irlanda (67,7%), Estonia (23,5%) şi Belgia (23%). România a raportat un avans anual de 15,3% în iulie, faţă de o expansiune de 12,4% în iunie.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară. AGERPRES