Preţurile de vânzare a terenurilor din noua staţiune turistică de interes local Colibiţa, situată la poalele Munţilor Călimani, lângă lacul de acumulare cu acelaşi nume, au ajuns la nivelul celor practicate în intravilanului municipiului Bistriţa.

Primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba, de care aparţine administrativ Colibiţa, spune că preţurile terenurilor sunt în creştere, mai ales de când au început demersurile de acreditare a zonei ca staţiune turistică, şi că nu mai există multe parcele disponibile. „Sunt cerinţe foarte multe. Nu prea mai sunt (terenuri – n.r.), să ştiţi, ca să poată să fie aproape de lac, unde să aibă acces la lac”, a declarat primarul.

Potrivit lui Vasile Laba, în imediata apropiere a lacului terenurile se vând cu 4.000 euro pe ar, preţ foarte apropiat de cel practicat pentru terenurile intravilane din municipiul Bistriţa, în timp ce în restul zonei arul de teren costă între 1.500 şi 3.000 euro.

Colibiţa a devenit oficial staţiune turistică de interes local în luna februarie a acestui an, când Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a recunoscut acest statut pentru 12 localităţi din întreaga ţară. Demersul a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a comandat şi un studiu referitor la calitatea aerului de la Colibiţa, studiu care a confirmat faptul că aici se respiră cel mai ozonat aer din ţară. O concentraţie asemănătoare de ozon şi un aer la fel de pur se mai găsesc, în România, doar în staţiunea Soveja din judeţul Vrancea şi sunt comparabile cu cele din zonele de creastă ale Munţilor Alpi, în timp ce altitudinea de la Colibiţa este de 900 metri.

Statutul de staţiune turistică a atras interesul multor investitori în ultimii doi-trei ani, care au achiziţionat terenuri şi au început să construiască pensiuni, unele chiar pe fonduri europene.

Primarul din Bistriţa Bârgăului spune că, oficial, sunt declarate în jur de 130 de locuri de cazare, în timp ce, la o simplă căutare pe internet, pentru zona Colibiţa găseşti disponibile circa 30 de unităţi de cazare, care oferă cu 300 de locuri mai multe decât cele pentru care se şi plătesc taxe la bugetul local al comunei.

Preţurile de cazare, potrivit anunţurilor postate de către proprietarii pensiunilor şi complexurilor hoteliere, se situează între 90 şi 250 lei pe cameră pe noapte. Există pensiuni cu 10-14 locuri care permit doar închirierea integrală, preţul pe care trebuie să îl plătească grupul de turişti fiind între 700 şi 900 lei pe noapte pentru întregul imobil.

Colibiţa nu duce lipsă de oferte nici pentru cei care îşi doresc condiţii de la patru stele în plus, aceştia putând închiria bungalow-uri cu 450 lei pe noapte sau chiar un complex întreg, cu 3.600 lei pe zi pentru 15 locuri de cazare, această ultimă ofertă fiind destinată exclusiv persoanelor juridice.

Principalele atuuri ale Colibiţei sunt lacul artificial de acumulare, care permite practicarea mai multor sporturi acvatice, rezervaţiile peisagistice Stâncile Tătarului şi Cheile Bistriţei Ardelene, Cascada Diavolului, rezervaţia naturală Tăul Zânelor, dar şi traseele montane spre Vârful Bistricioru.

Lacul Colibiţa este situat la altitudinea de 900 metri, ocupă o suprafaţă de 270 hectare, având 13 kilometri lungime şi un volum estimat de 65 milioane metri cubi de apa. Lucrările la barajul construit cu scop hidroenergetic au început în anul 1977 şi s-au finalizat 14 ani mai târziu. Accesul spre lac se face din DN 17, din localităţile Prundu Bârgăului şi Mureşenii Bârgăului. AGERPRES