Prețul plătit pentru creșterea speranței de viață: ne vom confrunta cu cel puţin un tip de cancer

bolnav spitalSpecialiştii în oncologie susţin că, descoperite la timp, cancerele specifice femeilor pot fi tratate cu succes şi că rata de supravieţuire poate să ajungă la peste 90% sau chiar pot fi vindecate.

Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF “Iuliu Haţieganu” din Cluj, Anca Buzoianu, a declarat, la o dezbatere pe tema cancerelor specifice femeilor, că urmare a creşterii speranţei de viaţă numărul cancerelor va creşte foarte mult.

“Datorită creşterii speranţei de viaţă care se înregistrează în acest moment pe plan mondial este de presupus că foarte mulţi dintre noi ne vom confrunta pe parcursul vieţii cu cel puţin un tip de cancer, astfel încât această problemă trebuie să fie bine cunoscută. Ca în orice bătălie, bătălia pe care o ducem împotriva cancerului trebuie să aibă un aliat, şi acesta este informaţia. Este foarte important ca populaţia, femeile – pentru că suntem în preajma Zilei de 8 martie – să ştie la ce să se aştepte, să recunoască semnele şi simptomele şi mai ales să fie informate cu privire la metodele de prevenţie, screening şi diagnosticare precoce a cancerului. Diagnosticat în stadii incipiente, cancerul este o boală care poate fi vindecată”, a menţionat Anca Buzoianu.

Potrivit specialiştilor, în România una din cinci femei află că are cancer mamar atunci când boala este în stadiul II sau III, iar în privinţa cancerului ovarian în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al bolii şi, astfel, doar 45% dintre paciente au şansa de a supravieţui cinci ani, faţă de 89% la pacientele cu cancer la sân. Descoperite la timp, atât în cancerele de sân, cât şi în cele de ovar se poate interveni mai eficient, şansele de supravieţuire sunt mai mari, iar impactul pe care îl au asupra calităţii vieţii femeilor afectate este mai redus. Rata de supravieţuire poate ajunge la 80-90% în cazul cancerului de sân, respectiv 93% în cancerul de ovar, dacă boala este diagnosticată în stadiul I.

Specialişti în oncologie şi în arii de practică medicală conexe, alături de reprezentante ale societăţii civile şi ale asociaţiilor de pacienţi din sfera oncologiei au dezbătut, luni, în cadrul conferinţei ‘Dialoguri pentru viaţă: sănătatea feminină şi oncologia’ aspecte legate de importanţa prevenţiei, a diagnosticării precoce şi precise a cancerelor specifice femeilor. AGERPRES