Preşedintele Patronatului Laptelui, Dorin Cojocaru, susține că fermierii nu mai au unde să-şi vândă laptele

Tot mai mulţi fermieri nu au unde să-şi vândă laptele după ce cotele de lapte au fost retrase, o serie de fabrici de procesare s-au închis, iar pe piaţa românească au pătruns masiv importurile din Ungaria, Slovenia şi Polonia, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului Laptelui din România.

“Foarte mulţi fermieri din toată ţara mă sună că nu au unde să-şi vândă laptele. Sunt din ce în ce mai puţine fabrici care să proceseze materia primă pentru că unele s-au închis, după ce s-a retras cota de lapte. Doar 2% materie primă lapte se mai importă din cauză că nu mai există fabrici de procesare, în schimb a crescut importul de produs finit, în special pe marcă proprie, din Ungaria, Polonia, Slovenia. Trebuie să fim foarte atenţi, când facem analize, ce creşte ca import. Produsul finit a început să crească foarte mult. 30% din producţia de lactate a Europei a reprezentat-o Rusia. Aşteptăm să vedem dacă putem să redeschidem alte pieţe din ţări terţe – Macedonia, Serbia sau pe zona Turcia, ţările arabe, dar este un proces lung şi nu avem capital de a investi şi de a găsi soluţii rapide. Eu am avertizat din anul 2014 că luna mai, când s-au retras cotele la lapte, va fi o lună foarte dură, nu numai pentru fermieri ci şi pentru noi. Previziunile s-au adeverit şi acum trebuie găsite soluţii rapid. Şi cum soluţiile pompieristice nu sunt de bun augur, vom vedea la finalul acestei conferinţe care va fi concluzia”, a spus preşedintele Patronatului Laptelui din România.

Conform acestuia, în perioada următoare se vor închide foarte multe ferme, iar oferta de lapte va scădea. “Cine scapă de lunile mai şi iunie va fi bogat în septembrie. Am transmis fermierilor şi procesatorilor de mai mult timp să dea dovadă de maturitate şi să realizeze parteneriate între furnizor şi client, adică fermier-procesator-comerciant, pentru că dispar fermele neavând unde să vândă laptele.(…). Şi cum preţul este dat de cerere şi ofertă, cred că la toamnă, dacă ne ajută şi politica internaţională să se redeschidă piaţa Rusiei, o să vedem creşteri interesante la lapte, materie primă”, a spus Dorin Cojocaru.

El a precizat că şi consumatorii trebuie să înţeleagă că sunt un instrument foarte puternic în această filieră şi să consume cât pot de mult şi le permite bugetul, mai ales după scăderea TVA, produse fabricate în România. “România este o piaţă foarte bună pentru europeni. Chiar am văzut marţi, într-un mic magazin din Braşov, nu într-un hipermarket, lapte fabricat în Polonia cu etichetă în limba chineză. Orice oportunitate este valorificată de ţările emergente României. Mare atenţie la Polonia! Polonia este China Europei. Sunt foarte pragmatici, au capital şi iau deciziile cu viteza luminii, nu ca noi, batem şeaua de vreo trei ani. Vedeţi că se desfiinţează cota de lapte, vedeţi că nu avem observatorul laptelui, nu avem comisie de analiză cu prognoze pe piaţa laptelui. O spunem de trei ani, iar acum suntem în situaţia de a arunca laptele pe câmp”, a mai afirmat Dorin Cojocaru. AGERPRES