Președintele Klaus Iohannis a promulgat Codul de procedură fiscală

iohannis_fond_albastruPreşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind Codul de procedură fiscală, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Codul de procedură fiscală a fost aprobat de Senat la 28 aprilie şi de Camera Deputaţilor la 24 iunie, după ce în luna martie a fost adoptat de Guvern.

Legea privind Codul fiscal a fost retrimisă, vineri, spre reexaminare în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis. Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat că unul dintre argumentele pentru care şeful statului a respins Codul fiscal este faptul că acesta nu are acordul FMI şi al Comisiei Europene şi vine în contradicţie cu Strategia fiscal-bugetară şi Programul de convergenţă. El a arătat că, deşi de la nivel guvernamental este confirmată necesitatea unor măsuri care să acopere abaterea de la ţinta de deficit, acestea nu au fost, însă, prezentate şi nu a fost făcut cunoscut niciun plan privind reducerea cheltuielilor bugetare. “Încă nu ştim clar cum va putea arăta bugetul pentru 2016. Ar fi trebuit ca măsurile compensatorii să fi fost prezentate încă de la început, pentru a cunoaşte şi cealaltă faţetă a relaxării fiscale”, a susţinut Marinescu.

Tot luni şeful statului a semnat decretul de promulgare a legii privind anularea unor obligaţii fiscale.

Legea a fost aprobată pe 24 iunie în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, cu 302 voturi pentru şi 2 împotrivă. Actul normativ prevede anularea unor diferenţe de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activităţi ca activitate dependentă, pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Totodată, se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014 şi neachitată până la data intrării în vigoare a prezentei legi. AGERPRES