Preşedintele Klaus Iohannis a primit la Palatul Cotroceni, o delegaţie a OMV Petrom, condusă de directorul general executiv al OMV şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, Alfred Stern.
Administraţia Prezidenţială informează că subiectele abordate de către conducerea companiei au vizat activitatea şi planurile de investiţii în România.
Astfel, cu referire la strategia OMV Petrom, au fost prezentate principalele direcţii de implementare a unui plan de investiţii ambiţios, care vizează inclusiv producţia de energie din surse regenerabile, biocombustibili şi adoptarea de noi tehnologii.
Potrivit sursei citate, în contextul preocupărilor privind asigurarea securităţii energetice la nivel naţional şi a eforturilor de gestionare adecvată a efectelor crizei din energie, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că potenţialul energetic al ţării noastre este unul deosebit, dar care trebuie susţinut consistent prin investiţii ale operatorilor din sectorul energiei. De asemenea, şeful statului a evidenţiat importanţa care trebuie acordată tranziţiei energetice, în special din perspectiva inovării, accentuând oportunităţile oferite de fondurile europene.
„Preşedintele României a precizat faptul că, dată fiind criza energetică actuală şi riscurile existente, ţara noastră îşi propune să utilizeze întregul potenţial energetic şi toate resursele de care dispunem, pentru a trece cu bine peste criză şi a reduce riscurile în funcţionarea sistemului energetic naţional”, arată Administraţia Prezidenţială.
Sursa citată precizează că în cadrul discuţiilor cu privire la planurile de investiţii ale companiei, un subiect distinct l-a constituit proiectul Neptun Deep.
Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa strategică a acestui proiect pentru România şi a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deţinut de Romgaz şi OMV Petrom, având în vedere că legea offshore este una favorabilă şi se află în vigoare.
Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului şi paşii cheie realizaţi, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiţie la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.
În cadrul discuţiilor au fost abordate o serie de aspecte privind evoluţiile energetice regionale din perspectiva impactului crizei energetice asupra economiei în general, dar şi asupra mediului de afaceri şi populaţiei.
„Preşedintele României a subliniat necesitatea unor măsuri adecvate, care să reducă inechităţile şi să asigure susţinerea de care consumatorii casnici au nevoie, dar şi a economiei în ansamblul său, pentru menţinerea competitivităţii în industrie şi alte sectoare”, indică Administraţia Prezidenţială.
În contextul discuţiilor privind evoluţiile de la nivel regional, a fost abordată intenţia OMV Petrom de dezvoltare a unor proiecte de anvergură şi în Republica Moldova, iniţiativă salutată de preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că România este dispusă să acorde tot sprijinul necesar asigurării unui nivel adecvat de securitate energetică în ţara vecină. AGERPRES