Preşedinte Cluster IT cere Guvernului să aibă o politică publică naţională pentru ecosistemele “smart city”

Informatizarea comunităţii nu este “un moft”, ci “o necesitate absolută”, iar autorităţile centrale ar trebui să aibă o politică publică la nivel naţional, pentru a transforma comunităţile într-unele mai inteligente, a apreciat preşedintele Clusterului Cluj IT, Stelian Brad, cu prilejul lansării primei linii de soluţii tehnice ce se integrează în ecosistemul de tip “smart city” care se dezvoltă la Alba Iulia.

“Când vorbim de componenta de smart city, vorbim de un ecosistem foarte complex. Suntem într-o etapă pilot, în care încercăm să înţelegem mai bine care este potenţialul unei astfel de construcţii. (…). Şi nu este un moft de a informatiza comunitatea, ci este o necesitate absolută, fiindcă, pe termen lung, toată lumea este conştientă că nu doar transparentizarea, dar capacitatea de a înţelege ce ni se întâmplă în jur şi de a evita risipa de resursă, de orice fel, este esenţială. Ori construirea unui ecosistem de tip smart city ne va ajuta pe toţi să realizăm acest deziderat”, a declarat Stelian Brad.

El a explicat că trebuie să ne imaginăm totul ca pe un arbore în continuă creştere. “Acest arbore trebuie să fie bine construit de la rădăcină şi prin experimentul acesta (ecosistemul de tip smart city de la Alba Iulia – n.r.) asta urmărim. Să construim solid rădăcina vizavi de conceptul cloud, vizavi de capacitatea de a fi aplicaţii interoperabile şi care pe urmă, cu siguranţă, vor deschide oportunităţi pentru a putea exploata datele din zona administrativă, dar şi din zona privată, ca să facem lucrurile să fie dincolo de informaţii transformate în cunoştinţe. Adică în ceva în care să înţelegem unde suntem în fiecare moment şi dacă vom lua o decizie să putem să avem o abordare participativă a întregii comunităţi pentru a spune că e mai bine să mergem în direcţia X sau Y”, a spus preşedintele Cluj IT.

Brad a apreciat că un succes al proiectului smart city de la Alba Iulia ar trebui să determine România şi Guvernul de a nu mai putea neglija o astfel de iniţiativă şi, de asemenea, să aibă “o politică publică la nivel naţional, nu una declarativă, pentru a transforma comunităţile într-unele mai inteligente”.

Liderul clusterului din Cluj a menţionat şi că zona privată va trebui să devină parte integrată a unei astfel de iniţiative. “Nu putem să vorbim de oraş inteligent doar prin intervenţia activă a unei părţi şi mă refer aici la administraţie”, a conchis acesta.

La rândul său, administratorul public al municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, a opinat că România are nevoie, precum modelul Estoniei, de pildă, de o politică publică care să permită evoluţia oraşelor inteligente şi managementul acestora. “Există cel puţin în mediul public, în dezbateri, în conferinţe, o presiune care se face în general orientată fie de autoritatea centrală, fie de reprezentanţii companiilor spre administraţiile locale să conducă şi să dezvolte inteligent oraşele. România are nevoie, precum modelul Estoniei, de pildă, de o politică publică care să permită evoluţia oraşelor inteligente şi managementul acestora. De pildă, România, credem noi, are nevoie să oblige municipiile reşedinţă de judeţ, într-o primă fază, să aibă operaţional centre de management, pot fi denumite şi altfel, inteligent al oraşului, în care deţinătorii de informaţii, de date critice ce dau viaţă şi au legătură cu viaţa oraşului să le poată pună la dispoziţia unor reprezentanţi şi din partea companiilor şi din partea administraţiei locale şi a altor instituţii avizate şi să permită o serie întreagă de analize, implicit ulterior decizii”, a declarat Moldovan.

El a susţinut că e nevoie de iniţiative practice. “De vreo patru, cinci ani ne tot întâlnim în conferinţe cum să ne dezvoltăm inteligent, mai puţin în iniţiative mai practice, ce s-ar traduce fie în acte normative gândite, pregătite în Guvern şi duse în Parlament, fie iniţiative ale parlamentarilor, consultate în prealabil cu mediul de afaceri, cu mediul academic etc”, a conchis city-managerul din Alba Iulia.

Primăria Alba Iulia a găzduit recent lansarea de către Clusterul Cluj IT a primei linii de soluţii tehnice ce se integrează în ecosistemul de tip “oraş inteligent” care se dezvoltă la Alba Iulia. AGFERPRES