Decernarea distincțiilor pentru câștigătorii premiului ,,Inventatorul european al anului” au adus în prim plan rezultate remarcabile în domeniile medical și al electronicii, potrivit palmaresului anunţat de Oficiul European de Brevete (OEB) în cadrul unei ceremonii desfăşurate pe 17 iunie, online, la Munchen.

Juriul l-a premiat pe fizicianul german Karl Leo la categoria ,,întreaga activitate” pentru munca sa de pionierat privind diodele organice care emit lumină (OLED) de înaltă eficienţă, semiconductori organici care îmbunătăţesc eficienţa energetică a dispozitivelor electronice, luminozitatea imaginilor şi rezoluţia culorii.

La categoria „industrie”, chirurgul norvegian ORL Per Gisle Djupesland, ce deține un total de 26 de brevete europene, medic specializat în aerodinamică nazală, a fost premiat pentru inventarea unui dispozitiv medical destinat îmbunătăţirii administrării medicamentelor pe calea nazală, mai eficient decât spray-urile convenţionale. Această invenţie, utilizată pentru tratamente împotriva migrenelor sau a polipilor, a permis înflorirea activităţii unei companii, Optinose AD, care acum este listată la bursă.

 

Citiți articolul integral pe platforma Comunității de Inovație Disruptivă, Hackathons.ro