Premierul francez se opune unei fuziuni între producătorii auto Renault și Nissan

valls_manuelGuvernul de la Paris vrea ca alianța dintre Renault și Nissan să continue și se va opune unei fuziuni între cei doi producători auto, a afirmat premierul francez Manuel Valls, la postul de radio Europe 1.

Săptămâna trecută, o serie dintre directorii Nissan s-au declarat preocupați de creșterea influenței Guvernului francez la Renault. Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care în aprilie și-a majorat participația deținută la Renault de la 15% la 19,7%, a reușit să-și dubleze drepturile de vot la constructorul auto.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, face presiuni asupra șefului Renault, Carlos Ghosn, să inițieze o fuziune completă cu partenerul de alianță Nissan, în termenii doriți de Guvernul de la Paris. Vineri a fost convocată o reuniune extraordinară a Consiliului de Administrație de la Renault, pe fondul tensiunilor crescute dintre Guvernul francez și grupul auto pe tema alianței dintre Renault și Nissan.

Manuel Valls a dezmințit informațiile privind fuziunea, exprimându-și speranța că actuala alianță va continua. “Statul își joacă pe deplin rolul în alianță, ca acționar. În același timp, avem deplină încredere în directorii Nissan și Renault”, a precizat oficialul francez. Acesta a reafirmat că Executivul și-ar putea reduce participația deținută la Renault de la 19,7% la aproximativ 15%.

Alte surse susțin că directorul general al alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a ignorat solicitările autorităților de la Paris și în schimb ar putea reactiva propriile sale planuri privind consolidarea. Aceste planuri includ o fuziune completă, dar cu o influență mai redusă a Guvernului de la Paris, listarea la bursele de la Tokyo și Paris și stabilirea unui alt sediu central.

Nissan a propus modificarea termenilor alianței cu Renault prin majorarea participației pe care grupul nipon o deține la partenerul francez, în ideea de a echilibra relația dintre cei doi parteneri în conformitate cu noile realități economice, apreciază sursele. Anul trecut, Nissan a vândut un număr de două ori mai mare de autovehicule decât Renault și a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault. AGERPRES