Conform Națiunilor Unite, 8 kg de deșeuri electrice de persoană vor fi generate la nivel internațional în 2023. Doar 17,4% din aceste deșeuri electrice vor fi colectate, tratate și reciclate corespunzător la nivel global, restul vor ajunge la groapa de gunoi, tratate incorect sau vor rămâne încă depozitate în gospodării. Chiar și la nivel european, doar 55% din deșeurile electrice ajung pe fluxul reciclării.
Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice se sărbătorește anual, pe 14 octombrie, având drept scop conștientizarea populației în ceea ce privește identificarea soluțiilor de predare spre reciclare a echipamentelor electrice care nu mai pot fi recondiționate sau utilizate.
Sloganul de anul acesta este ‘’Predă spre reciclare tot ce funcționează cu baterii sau conectat la priză!’’ și se concentrează pe deșeuri electrice considerate invizibile, acestea fiind obiecte care nu sunt recunoscute de către consumatori drept echipamente electrice și, în consecință, ajung să nu fie predate corect, spre reciclare, destinația lor fiind de cele mai multe ori groapa de gunoi. În fiecare an, aproape 1/6 din întreaga cantitate de deșeuri echipamente electrice generate sunt cabluri, jucării electrice, unelte electrice, țigări electrice, stick-uri USB și alte tipuri de deșeuri cu componentă electrică care, de cele mai multe ori, nu ajung pe fluxul de reciclare deoarece populația nu le consideră deșeuri electrice sau nu știe unde trebuie să se debaraseze de ele.
Un studiu UNITAR relevă că aproximativ 7,3 miliarde de jucării electrice sunt debarasate anual, aceasta însemnând câte o jucărie pentru fiecare persoană de pe Pământ. Tot în cadrul studiului, s-a descoperit că 950 de milioane de kg de cabluri au fost generate ca deșeuri în 2022, destul pentru a încercui planeta de 107 ori. De asemenea, cablurile conțin cupru, o resursă valoroasă din categoria materiilor prime de importanță critică, esențiale pentru tranziția verde și pentru producția de noi echipamente electrice. Astfel, când deșeurile electrice nu ajung la reciclare, aceste resurse sunt irosite.
ECOTIC (www.ecotic.ro), prima organizație de transfer de responsabilități în managementul deșeurilor electrice și electronice (DEEE) în România, a colectat în cei 17 ani de activitate peste 340 000 de tone DEEE, contribuind astfel la economia circulară prin reintroducerea în circuit a peste 150 000 de tone de fier, 46 000 de tone de plastic, 6000 de tone de cupru și, totodată, a prevenit răspândirea in atmosfera a unor substanțe periculoase, precum 128 de tone de freon și 7 tone de pulbere luminoforă (care se găsește în televizoarele cu tub CRT).
Cu ocazia Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice de anul acesta, ECOTIC desfășoară o amplă campanie de comunicare online, pe canalele proprii de social media, inclusiv un material video de tip vox pop în care persoane din diverse țări, inclusiv din România, au fost rugate să identifice echipamentele electrice dintr-o serie de obiecte prezentate.
Cu acest prilej, o serie de companii s-au alăturat demersului ECOTIC de conștientizare desfășurând acțiuni de informare și de colectare spre reciclare a deșeurilor electrice pentru angajații proprii. Pe 11 octombrie, 16 reprezentanți ai producătorilor afiliați ECOTIC au avut ocazia să vadă cum se reciclează deșeurile electrice în România la fabrica Green WEEE de la Buzău.
De asemenea, ECOTIC va desfășura o serie de campanii locale de colectare a deșeurilor electrice, în cadrul progamului Orașe Curate în: Brașov (14-15 octombrie), Slănic (16-17 octombrie), Giurgiu (17 -21 octombrie), Voluntari (16-21 octombrie), precum și campania Stația de Reciclare (13 -15 octombrie) la DN1Value Centre, Balotești, unde va fi prezentă Caravana ECOTIC și unde vor avea loc ateliere de eco educație pentru cei mici.
„Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice” reprezintă pentru noi un bun prilej pentru a informa utilizatorii de echipamente electrice asupra importanței colectării și reciclării echipamentelor și dispozitivelor de mici dimensiuni uitate prin sertare (telefoane mobile, tablete, ceasuri, cabluri, stick-uri USB). În acest sens, recomandăm predarea lor spre reciclare la punctele de colectare municipale sau la cele din cadrul magazinelor de electronice pentru a contribui la protecția mediului și la tranziția la economia circulară prin reutilizarea materiilor prime în noi procese de producție”, declară Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.