Irlanda ar putea legifera în curând un plan controversat de a introduce etichete de avertizare privind perciolele pentru sănătate pe produsele alcoolice, așa cum există deja de mulți ani pe pachetele de țigări. Dacă această decizie va fi adoptată, toate sticlele de produse alcoolice aflate la vânzare pe rafturile magazinelor și barurilor irlandeze vor purta avertismente severe privind incidența bolilor hepatice și a cancerului în cazul consumului de alcool.

Inițiativa legislativă a produs o stare evidentă de îngrijorare în rândul națiunilor europene mari producătoare de vin, precum Italia, Spania și Franța.

„Dieta mediteraneană nu spune niciodată să nu consumi alcool. Spune să nu abuzăm de alcool. Știm că italienii se bucură de o longevitate maximă, cea mai mre pe plan mondial după japonezi, De ce? Din cauza cancerului care provine de la alcool? Hai să fim serioși!”, protestează Sandro Boscaini, președintele Masi Agricola, un mare producător de vinuri din regiunea italiană Valpolicella, care îmbuteliază în jur de 12 milioane de sticle pe an, exportate în 140 de țări, inclusiv Irlanda. El îndeamnă Irlanda să se oprească, “pentru că este o prostie și o insultă la adresa a ceea ce au făcut strămoșii noștri cu secole în urmă”.

Dar guvernul irlandez nu ascultă astfel de apeluri. Executivul de la Dublin susține că noile reglementări, care decurg din Public Health Alcohol Act 2018, vor fi esențiale pentru reducerea abuzului de alcool în Irlanda și ușurarea sarcinii pe care o pune asupra sistemului de sănătate publică.

Organizația Mondială a Sănătății clasifică alcoolul drept un potențial factor cancerigen și a afirmă că „nu există o cantitate sigură” de consum de alcool. „Știința este foarte clară, alcoolul provoacă cancer”, spune Florence Berteletti, un italian care este secretar general al Alianței pentru Politica Europeană a Alcoolului. „Două persoane sunt ucise în fiecare minut de alcool în regiunea noastră”. Ea spune că Irlanda – care a devenit prima țară din lume care a introdus o interdicție generală a fumatului la locul de muncă în 2004 – este din nou lider în domeniul sănătății publice. „Povestea este din nou despre Irlanda, ca eroi pentru comunitatea de sănătate publică. Irlanda este prima, dar vor exista și alte țări care vor urma exemplul”, spune ea.

Ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a descris etichetarea drept „absurdă” și nimic mai puțin decât un „atac la adresa dietei mediteraneene, care este o parte fundamentală a economiei noastre”. La rândul său, ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, a cerut țărilor UE să depună o plângere comună la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Proiectul de legislație al Irlandei este în prezent examinat pentru a vedea dacă încalcă regulile pieței unice europene.

Guvernul irlandez vrea să fie văzut conducând în această problemă și este hotărât să continue cu planul de etichetare a vinului ca fiind periculos pentru sănătate. Dar e clar că nu va câștiga fără luptă. Marile națiuni producătoare de vin din Europa, printre altele, au început să analizeze foarte serios opțiunile lor diplomatice și legale pentru a pune capăt planului „periculos” al Irlandei.

 

Material preluat și tradus de pe Sky.com