Prevenția trebuie să fie principala preocupare a decidenților pentru adoptarea unor politici sustenabile de sănătate publică, având în vedere că speranța de viață crește odată cu creșterea calității vieții, conform studiilor.  Aceasta a fost concluzia principală a unui eveniment organizat la Bruxelles, de către Parlamentul European, la care au participat specialiști în sănătate, experți în politici publice și parlamentari europeni. Participanții au reiterat inițiativa de a introduce pe agenda Parlamentului European prevenția, după modelele de succes implementate de state precum Marea Britanie sau Suedia, și de a avea un cadru legislativ favorabil acestei inițiative.

Europarlamentar: Trebuie să luptăm împotriva condiționării

Cu privire la riscurile pentru sănătate, este util și necesar să informam publicul și să-l lăsăm să decidă, fără a forța sau impune anumite decizii, a transmis în cadrul evenimentului europarlamentarul croat Tomislav Sokol. “Trebuie să ne focusăm pe prevenție, așa cum este în cazul fumatului.  De aceea, folosirea alternativelor este mai benefică decât neutilizarea niciunei alternative, iar modelul suedez este unul de urmat, în contexul în care Suedia se apropie de reducerea până la sub 5% din populație a numărului de fumători”, a spus acesta.

Și Prof. Heino Stover de la Universitatea din Frankfurt a subliniat că politicile actuale de sănătate nu furnizează răspunsuri populației, ci fixează abstinența ca unic target în renunțarea la fumat, subestimând impactul și dinamica dependenței. “La nivelul populației, există foarte puține informații despre beneficiile produselor alternative, mai puțin riscante, de unde concluzionăm și o mare nevoie de educație publică în acest sens”, a transmis Prof. Stover.

Dr. Mihaela Răescu, stomatolog: Modelul suedez și cel britanic funcționează

Întotdeauna s-a încercat găsirea unor alternative pentru ceea ce nu funcționează sau creează probleme (precum îndulcitorii, laptele praf sau plasticul), iar alternativele nu au niciodată aceleasi efecte comparativ cu cele naturale, raportul între beneficiu și risc fiind unul pozitiv, a transmis în cadrul evenimentului Prof. Univ. Doctor Mihaela Răescu, medic primar Stomatologie generală și medic specialist endodonție, Profesor Universitar la Facultatea de Medicină Dentară – disciplina Prevenție orodentară a Universității ”Titu Maiorescu”.

“De exemplu, am studiat efectul asupra cantității și calității plăcii bacteriene în cazul fumătorilor adulți care își doreau să renunțe la fumat și nu au reușit, după nenumărate încercări. Înlocuirea țigării tradiționale cu produse care nu ard tutunul a dus la scăderea cantității de placă bacteriană și, de asemenea, la scăderea consistenței acesteia. Din punctul de vedere al sănătății orale, aceasta presupune o scădere a gradului de inflamație gingivală și o igienizare mai facilă. Gradul mai scăzut de inflamație este util și în cazul tratamentelor implantare sau în procesele de vindecare după intervenții chirurgicale orale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Mihaela Răescu.

De aceea este necesară o bună informare atât la nivelul publicului general cât și la nivelul comunității medicale, precum studiile clinice pe termen lung, cu rezultate publicate, iar un medic informat înseamnă și un pacient informat, a mai completat specialistul.

“Studiile ștințifice existente, independente, au demonstrat riscul mai redus asupra sănătății în cazul fumătorilor adulți care utilizează alternative (precum plasturi, snus, tutun încălzit), dacă doresc să renunțe la fumat și nu reușesc. Să nu uităm că modelul suedez și cel britanic, de scădere semnificativă a numărului de fumători de țigări tradiționale prin utilizarea alternativelor de tutun, este luat studiat de multe țări europene în acest moment”,  a declarat Prof. Univ. Dr.  Mihaela Răescu.

Și alți experți europeni au susținut promovarea modelelor funcționale, la nivel european. Dr. Fernandez Bueno, de la Universitatea Alcala de Henares-Madrid a îndemnat la însușirea modelelor cu rezultate pozitive în aplicarea principiilor de reducere a riscurilor, precum modelul Suediei sau cel al Marii Britanii, subliniind că o inerție de încă 20 ani până la aplicarea acestora ar fi prea mult.

În prima parte a acestui an, guvernul britanic a adoptat o măsură fără precedent la nivel național, ca parte a strategiei de reducere a riscurilor asociate fumatului: autoritățile încearcă să îi convingă pe fumători să treacă la vaping, oferindu-le kituri gratuite pentru vapat și consiliere, pentru a renunța la fumat. De asemenea, Suedia este pe cale să devină una dintre primele țări „fără fumători” din lume, cu un procent extrem de redus al populației care fumează. În urmă cu 40 de ani, Suedia a ales abordarea de reducere a riscurilor și promovează utilizarea snus-ului, un produs cu nicotină pentru uz oral ca alternativă la fumatul tradițional, ajungând conform Eurobarometrului din 2020 la o rată a incidenței fumatului la nivel național de 6.5%.