Picturi românești de 200 de ani, scoase la licitație

Două capodopere ale picturii vechi românești sunt scoase la licitație în cel mai mare eveniment al pieței românești de artă din această toamnă. Operele care înnobilează Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, din 22 octombrie, sunt realizate acum 200 de ani de către cel mai important portretist al boierimii pământene, Mihail Töpler.

Portretele „Vorniceasa Smaranda Manu” și „Marea visterniceasă Smaranda Sturdza-Balș” impresionează prin traseul pe care l-au avut, proveniența completă de la artist la zi, vreme de peste două secole. Colecția de pictură veche a familiei Manu reprezintă cea mai importantă colecție de pictură veche românească, alcătuită de-a lungul unui secol, înglobând în evoluția ei întreaga durată a secolului XIX.

Mihail Töpler este cunoscut mai ales prin seria de portrete feminine realizate în primii ani ai secolului XIX, mare parte dintre acestea reprezintând membri sau rude ale familiei Manu, din diverse ramuri. Portretul în peisaj „Vorniceasa Smaranda Manu”, de dimensiuni remarcabile, cel mai mare din seria portretelor feminine ale lui Töpler, a fost realizat în 1809 și surprinde imaginea vornicesei alături de fiul ei Grigore. Evidente sunt îmbinarea armonioasă a elementelor tipice orientului – bijuteriile, semiluna însoțită de soare – cu cele ale modei vestice – rochia Empire sau maniera în care a fost realizată coafura. Portretul are un preț de pornire de 10.000 de euro.

Expoziția Licitației de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești a fost deschisă publicului larg pe 8 octombrie și poate fi vizitată gratuit la Palatul Cesianu-Racoviță în intervalul orar 10:00-20:00. Expoziția cuprinde aproximativ 200 de capodopere semnate de cei mai valoroși pictori români din toate timpurile – Grigorescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petrașcu etc., toate urmând a fi vândute prin licitația de joi, 22 octombrie, care se va desfășura online pe platforma Artmark Live.