Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns la 12,1% din totalul consumului

Piaţa neagră a ţigaretelor înregistrează 12,1% din totalul consumului în ianuarie 2020, uşor în scădere faţă de 12,3% în noiembrie 2019, conform studiului companiei Novel Research dat publicităţii pe 27 februarie. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, nivelul contrabandei a fost mai mic cu peste 30%.
“În ianuarie, în majoritatea regiunilor ţării, nivelul comerţului ilicit cu ţigarete rămâne relativ constant. Doar în regiunea nord-vest contrabanda creşte cu 2,4 puncte procentuale (p.p.), iar în sud-vest scade cu 2,9 p.p., faţă de noiembrie 2019. Nord-est continuă să fie şi în ianuarie 2020 cea mai afectată de piaţa neagră, cu un procent de 29,6%”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.
Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea “cheap whites” creşte cu 2,1 p.p., până la 32,1%, iar Moldova se află în creştere abruptă cu peste 11 p.p., până la 28,2%. Ponderea produselor din Ucraina scade cu 4,4 p.p., înregistrând un nivel de 9,4%, iar Serbia rămâne relativ constantă (0,3%). Studiul Novel este realizat pe un eşantion naţional reprezentativ de peste 2.500 de adulţi fumători, din circa 150 de localităţi din toate regiunile ţării, inclusiv mediul rural.
Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco, susţine că în ianuarie 2020 nivelul contrabandei a fost mai mic cu peste 30% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
“Reducerea a însemnat mai mulţi bani la bugetul de stat, criminalitate în scădere şi mai puţine produse de provenienţă şi calitate incerte pe piaţă. Această evoluţie pozitivă ar putea continua dacă Guvernul va elabora o strategie naţională de luptă împotriva traficului ilicit, care să aducă laolaltă toate autorităţile competente, şi dacă Parlamentul va aborda cu luciditate cea mai radicală propunere antitutun de până acum, care prevede interzicerea expunerii ţigaretelor în magazine şi introducerea unor noi taxe. Conform estimărilor oficiale, acest pachet de măsuri va avea un impact bugetar negativ de peste două miliarde de lei în fiecare an, fără a include impactul asupra celor peste 70.000 de magazine care comercializează ţigarete”, a spus Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco.
Producătorii de ţigarete sunt îngrijoraţi faţă de saltul abrupt al contrabandei provenite din Republica Moldova, care se apropie vertiginos de o treime din total.
“Aceasta este o dovadă clară a influenţei politicului asupra pieţei negre, actualii decidenţi de la Chişinău revenind asupra măsurilor luate de fostul guvern pentru diminuarea contrabandei către statele UE-ca de exemplu închiderea magazinelor Duty Free de pe aşa-numita graniţă cu Transnistria. Aceasta este realitatea de peste Prut, dincolo de perdelele de fum ale suprareglementării comerţului legal, de genul interzicerii expunerii produselor în magazine şi instituirii de facto a vânzărilor pe sub tejghea”, spune Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Începând cu luna mai 2019, piaţa neagră s-a menţinut sub 15%. Doar în 2012 comerţul ilegal s-a mai situat sub acest nivel pentru mai mult de jumătate de an.
Autorităţile de aplicare a legii din România, precum şi cele din ţările vecine au desfăşurat la finele anului şi în ianuarie operaţiuni de amploare pentru combaterea contrabandei.
Astfel, grănicerii ucraineni au descoperit în decembrie 2019, la Porubne, 200.000 pachete de ţigarete care ar fi urmat să ajungă în România. La început de an, a fost reţinut un avion AN2, suspectat că ar fi fost folosit pentru contrabandă dinspre Ucraina în România.
Potrivit cercetării realizate de compania Novel Research, anul 2019 s-a încheiat cu un nivel mediu al comerţului ilicit cu ţigarete de 13,9%, comparativ cu 16,3% în 2018.
“Este de notat şi faptul că, în luna septembrie 2019, rezultatele acţiunilor de prevenire şi combatere a traficului ilicit cu ţigarete derulate de instituţiile de aplicare a legii din România s-au concretizat prin cel mai scăzut nivel înregistrat din anul 2010, de 10,5%. Direcţia Generală a Vămilor şi structurile vamale teritoriale vor continua să depună eforturi susţinute şi în anul în curs, ţinând cont si de misiunea autorităţii vamale de a proteja interesele financiare ale statului român şi ale Uniunii Europene”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.
Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulţi ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria şi Ungaria, locurile de acces pentru produsele “cheap whites” şi tutun brut, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. AGERPRES