Piaţa logistică şi industrială din ţară ar putea depăşi 5 milioane de metri pătraţi la sfârşitul anului 2020

Spaţiile industriale şi logistice moderne ale României au ajuns la 4,72 milioane de metri pătraţi la sfârşitul primei jumătăţi a “anului pandemic”, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, conform unei analize Colliers International.

Acestea reprezintă peste 9% din stocul celor mai mari 17 pieţe din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi, dincolo de potenţialul să depăşească 5 milioane de metri pătraţi până la sfârşitul anului 2020, există încă un spaţiu semnificativ pentru creştere, potrivit raportului exCEEding Borders al Colliers International.

Stocul de spaţii industriale şi logistice moderne din România a crescut de trei ori începând cu 2015, dar există încă un decalaj semnificativ între România şi alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. În Republica Cehă, spaţiile industriale şi logistice moderne se situează la aproximativ 9 milioane de metri pătraţi, în timp ce în Polonia sunt în jur de 19,6 milioane de metri pătraţi. Aceasta înseamnă că stocul modern de depozite din România pe cap de locuitor este de 4 ori sub cel din Cehia şi de 2 ori sub cel din Polonia.

“Piaţa industrială şi logistică românească a fost probabil una dintre cele mai dinamice din Europa, deşi a crescut de la un nivel destul de mic. Pe termen mai lung, relativa sub-livrare de spaţii industriale şi logistice din România, pe cap de locuitor, susţine o creştere puternică în deceniul următor. În ceea ce priveşte a doua jumătate a acestui an, se aşteaptă ca cererea, gradul de neocupare şi ratele de închiriere să rămână stabile. O creştere a gradului de neocupare a depozitelor ar putea fi observată pe piaţa din Bucureşti, oferind mai multe opţiuni pentru chiriaşii activi pe această piaţă, atât în ceea ce priveşte chiriile, cât şi locaţiile”, spune Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

Aproximativ 120.000 de metri pătraţi de noi spaţii industriale şi logistice moderne se estimează că au fost livrate în primul semestru al lui 2020 în toată România, ceea ce a reprezentat o scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când dezvoltatorii au livrat 300.000 de metri pătraţi. Dar a doua jumătate a anului este văzută a fi mult mai activă, cu aproape 300.000 de metri pătraţi în livrări noi preconizate, cu peste 60% situate la periferia Bucureştiului.

Volumul total al depozitelor închiriate din România la sfârşitul lunii iunie a ajuns la 250.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale, contractele noi fiind dominante, în proporţie de 81%. Bucureştiul a reprezentat 35% din volumul total al spaţiilor închiriate, respectiv 87.500 de metri pătraţi, iar cea mai mare pondere a tranzacţiilor au fost contracte noi şi renegocieri, care au constituit 55% şi, respectiv, 37%.

Structura chiriaşilor în ceea ce priveşte sectoarele de pe piaţa românească a fost dominată de sectorul retail / FMCG, care a generat 50% din toate contractele, în timp ce în Bucureşti cererea a fost dominată de 3PL / logistică (35%) şi producţie uşoară (33%). Noile spaţii logistice ale Profi din Timişoara şi Craiova au reprezentat cele mai importante tranzacţii, acoperind 115.500 de metri pătraţi.