Piața farmaceutică a înregistrat o scădere semnificativă după reducerea prețurilor la medicamentele pe bază de prescripție

farmacie1Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim estimează că valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 2,74 miliarde lei la preţ de distribuție în al treilea trimestru al anului 2015, în scădere cu 9,9% comparativ cu trimestrul 3 al anului 2014. Pharma & Hospital Report, studiu de referință în analiza pieței farmaceutice, este realizat în România începând din 1996.

“Reducerea prețurilor aplicată la 1 iulie pentru medicamentele pe bază de prescripție a determinat o scădere semnificativă a acestui segment (-16,2% în valoare pentru -1,9% în volum), care este cel mai important din piață, atât ca valoare, cât și ca importanță terapeutică. Efectele acestui tip de măsuri se fac deja simțite, multe medicamente găsindu-se cu dificultate, însă efectele majore se vor face simțite anul viitor”, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.

Valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți în trimestrul 3 din 2015 s-a ridicat la 2,74 miliarde lei, în scădere cu 9,9% față de trimestrul 3 din 2014. Medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 1,85 miliarde lei, în scădere cu 16,2%. Medicamentele fără prescripţie (OTC) au atins o valoare de 0,54 miliarde lei, în creștere cu 11,6%, iar segmentul de spital a atins 0,36 miliarde lei, în scădere cu 0,3% față de trimestrul 3 din anul precedent.

Aici puteți descărca comunicatului de presă Cegedim integral.